Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin Voltaire Ödülü, Evrensel Basım Yayın ve Cumhuriyet Kitap Temsilcisi Turhan Günay'a verildi.

Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin her yıl verdiği Voltaire Ödülü, İsveç'in Göteborg Kitap Fuarı dolayısıyla düzenlenen bir galada Evrensel Basım Yayın ve Cumhuriyet Kitap Temsilcisi Turhan Günay'a verildi. Evrensel Basım yayın adına ödülü Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan alırken Turhan Günay'ın yurt dışına çıkış yasağı olduğu için ödülü kızı Elif Günay aldı.

Göteborg Kitap Fuarı'nda gerçekleşen ve Türkiye'de ifade - basın özgürlüğü ihlallerinin ele alındığı söyleşiye, İsveç PEN Kulubü Başkanı Elisabeth Asbrink, Evrensel Basım Yayın Genel Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuşmacı olarak katıldı. Turhan Günay'ın gönderdiği video-mesaj ekrana yansıtıldı.

PEN Kulubü Başkanı Elisabeth Asbrink, Türkiye'de gerçekleşen basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin ülkenin sınırları dışına taşıp Avrupa ülkelerinde yaşayan muhaliflere yöneldiğine dikkat çektikten sonra Erdoğan hükümetinin diasporada yaşayan muhalifleri susturmak için Interpol'u bir araç olarak kullanılmasına karşı girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Turhan Günay, Türkiye'de basın ve yayın organları üzerinde yoğun baskıların olduğunu, kitapların toplatıldığını belirtti. 1970 ve 1980 darbesinden sonra korku salınması ve kitapların yasaklanmasının hiçbir işe yaramadığına, baskı dönemlerinin sonra ermesinden sonra kitaplara olan ilginin daha da arttığına dikkat çeken Günay, “Türkiye'de bu korkunun yenilmesinde kitap fuarlarının çok büyük etkisi oldu. Özellikle TÜYAP'ın düzenlediği fuarlarla bu korku kırıldı” dedi.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile kapatılan Evrensel Basım Yayın'ın Genel Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Türkiye'de cezaevlerinde yatmayan neredeyse hiçbir yazar kalmadığını belirttikten sonra “Türkiye'de yayıncılık zor. Yazarına ve yayıncısına bu kadar öfke ve kin besleyen ülke çok azdır. 12 Eylül'den önce de yayıncılık yapmış bir gelenekten geliyoruz. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Evrensel'in 30 yıl süren bir yayıncılık yaşamı var. Muhalif olmak hedefe konmaktır” dedi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye'nin ifade ve yayınlama özgürlüğü açısından zor bir dönemden geçtiğine, aynı güçlüklerin daha önce gerçekleşen darbeler sırasında da yaşandığına dikkat çektikten sonra şunları kaydetti: “Darbeler ve darbe girişimlerini takip eden süreçlerde sıkıyönetim uygulamaları toplumda huzuru sağlama amacının ötesinde temel hakları kısıtlayan noktalara gitmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugün de bir darbe girişiminin ardından, darbecilikle ve terörle ilgisi olmayan yüz binlerce ailenin yaşadıklarını da hesaba kattığımızda, milyonlarca insanın mağdur olduğu çok çeşitli hak ihlalleriyle karşı karşıyayız.”

NACİTARHAN ÖDÜLÜ KADINLARA ADADI

Akşam saatlerinde gerçekleşen galada ise, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin Voltaire Ödülü, Cavit Nacitarhan ve Elif Günay'a verildi. Ödülü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Nacitarhan, Türkiye'deki durumun içler acısı olduğunu belirterek “Tasfiye etmedikleri akademisyen ve eğitimci kalmadı. Herkesi görevsiz, işsiz, bilimsiz bıraktılar” dedi.

Ödülü veren Uluslararası Yayıncılar Birliği ve kendileriyle dayanışma içinde bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Nacitarhan, “Bu destek bize güç veriyor. Voltaire, 'insanlığın en güzel görevi adalet dağıtmaktır' diyor. Bizim payımıza adaletsizlik, zulüm düştü. Ben, aldığım bu ödülü dünyanın her yerinde şiddete ve tecavüze uğrayan kadınlara adıyorum” şeklinde konuştu. (Murat KUSEYRİ - Göteborg / Evrensel)