Çevresel ve Sektörel Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu’nun kaleme aldığı kitap, kendisiyle ve yaptıklarıyla yüzleşme cesareti gösteren herkes için yeni bir yaşam tasarımının kapılarını açıyor.

Bilim insanları 6. büyük kitlesel yok oluşun evresinde olduğumuzu söylüyor. İnsanın Dünya üzerindeki faaliyetleri gezegendeki birçok canlı türünü ve insanın geleceğini de tehdit ediyor. İklim krizi başta olmak üzere karşı karşıya kaldığımız çevre sorunları dünyanın sınırlarını zorluyor. Ferdi Akarsu’nun “Yeşil” adlı kitabı tam da bu noktada devreye giriyor. Bize, sınırları daha fazla zorlamadan doğayla birlikte sürdürülebilir bir yaşam kurmanın ipuçlarını veriyor.

Tüketim ve üretim adına yapılan her türlü faaliyet, farklı şekilde doğaya zarar veriyor. Bunun en temel nedeni ise doğanın ve onun işleyişini anlamamaktaki ısrarımız. Tam da bu nedenle, doğa ve canlılar için iyi olacağı düşünülen faaliyetler ve düşünüş biçimleri bile bazen dünyaya zarar veriyor. Örneğin; iyi niyetli bir yaklaşımla da olsa, petshoplardan hayvan satın almak çok büyük bir doğa sömürü ve talan sistemini desteklemek anlamına geliyor.

Sürdürülebilir yaşam için bir kılavuz niteliği taşıyan kitap insanlara aslında geri dönüşün, yani doğayı koruyan iyi davranışların aslında çok zor olmadığını anlatmaya çalışıyor. Her bölümde, insanın üretim ve tüketim faaliyetlerini ve tüm bu davranışların kaynağı düşünüş biçimini irdeliyor. Bu irdelemeyi yaparken söz konusu faaliyetlerin kısa tanımlarını, neden doğa için iyi olmadıklarını, daha iyi davranış biçimlerini ve bu faaliyetler arası kıyaslamaları da içeriyor. İlk bölümde insanın düşünsel yapısını “Kafayı yeşillendirmek” başlığında; gündelik yaşantıya dair uygulamaları ise “enerji, su, atık, tarım, hayvancılık, canlılar, çevre düzenlemeleri, inşaat, ulaşım, taşıma, tedarik, adil ticaret ve yeşil etiketler” başlıkları altında inceliyor. Son bölümde ise atılacak adımların iklim krizi ve ekolojik ayak izinin azaltılması konularında nasıl fayda sağlayacağını özetliyor. Kitabın bir özelliği de hem Türkiye’de hem de dünya çapında, tüm bu başlıkları bir kaynakta toplayan ilk kitap olması.

Üç kitap olarak planlanan serinin ilki olan bu kitap, insanın tüm faaliyetlerin daha yeşil olmasını amaçlayan bir rehber kitap olma özelliği gösterirken, kamuoyundaki mevcut bilgi kirliliğini de ortadan kaldırmayı hedefliyor. Gündelik yaşamın her alanında karşımıza çıkan sorulara yanıt arıyor ve “insanca” yaşarken doğanın bir parçası olmayı da kabul eden herkes için bir kılavuz oluyor.