Giray Poyraz / Demokrat Haber

Araştırmalar, Türkiye’de sosyal medya kullanımının önemli ölçüde arttığını gösterirken Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aylin Tutgun Ünal ile Türkiye’de ilk olan sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden yola çıkarak hazırladığı çalışması “Sosyal Medya’nın Etkileri” kitabı üzerine konuştuk. Dr. Aylin Tutgun Ünal, kitabından bahsederken sadece sosyal medyayla ilgisi olanların değil, sosyal medyayı bilinçli kullanmak isteyen herkesin bu çalışmadan yararlanabileceğini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sosyal medya hem bireyi hem de toplumu oldukça etkileme gücüne sahip. Bu anlamda sosyal medyayı anlamak önemliydi ve aynı zamanda sosyal medya bağımlılığı çağımızın bir sorunu olarak görülüyor. Bu anlamda sosyal medya bağımlılığı araştırmalarına ve sosyal medya bağımlılığı ölçeğine de yer vererek okurlara faydalı olmasını hedefledim, umarım amacına ulaşır.”

“SOSYAL MEDYA TOPLUMU VE BİREYLERİ GÜÇLÜ ETKİLİYOR”

Sosyal medya kullanımına ilişkin rapor-araştırma verilerinden yola çıkarak, ‘Genç Bilim Emekçileri’ne ithafen hazırlanan kitabın içeriğinde sosyal medyanın etkileri, bağımlılığı ve ölçülmesi bilimsel verilerle ele alınıyor. Dr. Aylin Tutgun Ünal, doktora tezinin güncellenerek geliştirilmesiyle bu çalışmanın ortaya çıktığını belirterek şunları söylüyor:

“Sosyal medyanın önemli etkilerinden birisi kısa sürede yeni bir ilişkinin kurulması ve yine kısa sürede ilişkilerin sonlandırılmasının sosyal medyada daha kolay olmasıdır. Diğer taraftan, küresel anlamda tek başına sağlanamayacak olan gücün, sosyal ağlar yardımıyla geniş çapta sağlanması, sosyal medyanın insanları etkileme gücünü ortaya koyuyor. Özellikle politik amaçlı kullanım ile kamuoyuna hitap edilmesi sosyal medyanın toplumsal etkilerini gözler önüne seriyor. Sosyal medya ağları sunduğu pek çok cazip özellik ile bireylerin pek çok ihtiyacına hitap ederek haz almalarını sağlıyor. Sonuç olarak; bu çalışmada öncelikle sosyal medyanın gelişim süreci ile tanım ve özelliklerine yer verilerek sosyal medya ağlarının anlaşılabilmesi amaçlandı. Daha sonra, sosyal medya bağımlılığına geçiş zemini sağlandı. Sosyal medya bağımlılığı bölümünde ise, sosyal medya bağımlılığı tanımlanmaya çalışılarak alanyazındaki araştırmalar konularına ayrılarak verildi. Sosyal medya bağımlılığının ölçülmesi konusu ise son bölümü oluşturdu ve ülkemizde geliştirilen ölçekler ele alındı. Yoğun bir alanyazın araştırması sonucunda derlenen bu çalışmanın sosyal medya bağımlılığı ve ölçülmesi konusunda bir başvuru kaynağı olabileceğini umuyorum. Ayrıca bu çalışmamı genç bilim emekçilerine ithaf ediyorum.”

“SOSYAL MEDYANIN GEÇMİŞİ VE ETKİLERİNİ MERAK EDENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK”

Kitabın arka kapağında ise Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın şu sözlerine yer veriliyor:

“Son yüzyılda iletişim teknolojileri açısından değerlendirdiğimizde insan davranışını etkileyen üç dönem var. Birincisi Radyo kuşağı, ikincisi Televizyon kuşağı ve sonuncusu Sosyal Medya kuşağıdır. Arkadaş ilişkileri, kişisel gelişim, beslenme ve eğlence alışkanlıkları, otoriteye itaat, ahlak duygusu bireysellik, aile değerleri, popüler kültürden etkilenme, dürtü kontrolü, sosyal normlara uyma, sorumluluk duygusu, tüketicilikten yaşam tarzlarına kadar pek çok alanda anlamlı farkları vardır.

Çocuklarımızın geleceğinde çok önemli olan bu konunun bilimsel verilerle ele alınması çok önemli idi. İşte bu boşluğu Dr. Aylin Tutgun Ünal’ın bu güzel eseri dolduracak diyebiliriz. Kendisine emekleri için teşekkür ederim, okuyanların çok faydalanacağı sosyal medyanın geçmişi ve etkilerini merak edenler için önemli bir kaynak olduğunu belirtmek isterim.”