Sir Arthur Conan Doyle'un 1883-1884 yılları arasında yazdığı The Narrative of John Smith (John Smith'in Öyküsü) adlı roman gut hastalığı yüzünden odasına kapanmak zorunda kalan bir adamın düşüncelerini anlatıyor.

Conan Doyle romanını bir yayıncıya göndermiş, ancak metin postada kaybolmuştu. Yazar daha sonra romanı bir kez daha belleğinde kaldığı şekliyle yeniden yazmıştı.

British Library şimdi bu romanı Robert Lindsay'in okuduğu ses kaydıyla birlikte yayımlıyor.

Dört defterden oluşan yazılar British Library'de 5 Ocak'a kadar sürecek olan serginin bir parçası olacak.

Romanın editör yardımcılığını yapan Rachel Foss, "Yayımlanan bu kitap ve sergi, edebiyat dünyasının bu büyük ismi hakkında daha keşfedilecek şeyler olduğunu ortaya koyuyor. Bu, Conan Doyle'un yaşamının ve geride bıraktığı arşivin ne denli zengin olduğunu ve hala pek az bilinen cevherleri ortaya çıkarabildiğimizi gösteriyor." dedi.

"Romanın kaybolmasından duyduğum şok, günün birinde yayımlanarak ortaya çıkmasından duyacağım dehşetin yanında hiç kalır"

2007 yılından beri British Library'nin koleksiyonunda olan roman, Conan Doyle'un edebi mirasçılarının izniyle yayımlanıyor.

Yazar roman üzerinde düzeltmelere devam etmiş, daha sonraki yazılarında bu romandan alıntılar yapmış ama hiçbir zaman yeniden basılması için girişimde bulunmamıştı.

Sir Arthur Conan Doyle, bir defasında, "Romanın kaybolmasından duyduğum şok, günün birinde yayımlanarak ortaya çıkmasından duyacağım dehşetin yanında hiç kalır" demişti.

Conan Doyle'un edebi mirasını elinde tutan kuruluştan Jon Lellenberg, yazarın ilk roman denemesinin 1880'lerde yayımlanmamış olmasının bir şans olduğunu söylüyor.

Lellenberg yine de bu ilk romanın Sherlock Holmes'ün yaratıcısının düşünme şekli hakkında okurlara büyük ipuçları verdiğini belirtiyor.

Conan Doyle, The Narrative of John Smith (John Smith'in Öyküsü) adlı romanını, 20'li yaşlarının başlarında Portsmouth yakınlarındaki Southsea'ye taşındığında kaleme almıştı. (BBC Türkçe)