“İki oğlumuz da Suriye’de üniversiteyi kazanmak için çok uğraştı. Biri makine diğeri uçak mühendisi olacaktı. Savaş nedeniyle okullarını bıraktılar. Şimdi gündüzleri AVM’de çalışıyorlar. Geceleri ise üniversitedeler. Eğitim için değil. Temizlik yapıyorlar.” 

Suriyeli sığınmacılara ait bu sözler bir romandan yahut bir hikâye kitabından alınmış değil.


MİSAFİR

Gazeteci Serdar Korucu üç sene boyunca Hayata Destek Derneği yardımıyla Suriyeli “misafir”lerin yaşadığı hemen hemen her şehre gitti, anılarını dinledi, hikâyelerine ortak oldu.

Savaştan kaçıp gelen Suriyeli sığınmacıların yeni hayatlarını gözler önüne seren Serdar Korucu'nun yazdığı ‘Misafir’ adlı kitabı Kerem Yücel fotoğrafladı. Misafir, Can Yayınları’ndan çıktı.

''Suriye'deki patlamada kaç insan öldüğü haberlerde rakam olarak verilir ama burada yaşayan Suriyeliler için onlar birer rakam değildir çünkü sınırın diğer yanında akrabaları vardır'' diyen Korucu, insanların hikâyelerini rakam olmaktan çıkarıyor, unuttuğumuz bir gerçeği; onların da bizim gibi insanlar olduğunu anlatıyor.

NEDEN MİSAFİR DENİLİYOR?

Onlara 'mülteci/sığınmacı' bile denmiyor çünkü Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu "coğrafi sınırlama" nedeniyle diğer ülkelerden gelen mültecilere "mülteci" demiyor, Avrupa Konseyi üyesi bir ülkeden gelmeyenleri mülteci kabul etmiyor ve onlara "sığınma başvurusu sahibi" diyor.

SERDAR KORUCU KİMDİR?

İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı. TV8'de başladığı meslek hayatını Skyturk, Business Channel, 6News, Cem TV, TRT1, TRT2 ve A Haber'de haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör/yapımcı/danışman olarak sürdürdü. Yaklaşık 4 yıldır CNN Türk'te editör olarak çalışıyor.

Radikal, Agos, Express ve BirGün'e dezavantajlı gruplar özelinde insan hakları haberleri ve röportajları yapan, Atlas dergisine dosyalar hazırlayan Serdar Korucu'nun yazıları Taraf ve Milliyet Kitap ekinde de yayımlandı.

Korucu, 2009 yılında Güncel Yayıncılık'tan "Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu", 2013'te Hayata Destek Derneği'nin katkılarıyla "Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra", 2014'te Aris Nalcı'yla birlikte Ermeni Kültür Derneği'nden "2015'ten 50 Yıl Önce, 1915'ten 50 Yıl Sonra: 1965" ve 2015'te İstos Yayınları'ndan "Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos'un Objektifinden 6-7 Eylül 1955" adlı kitapları çıkarttı.

(Kaynak: CNN Türk)