İrlandalı yazar Samuel Beckett'ın ilk romanı 'Sıradan Kadınlar Düşü', Hülda Öklem Süloş'un çevirisiyle Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Beckett'ın 26 yaşında yazdığı ilk romanı olan Sıradan Kadınlar Düşü, uzun süre yayıncılar tarafından reddedilmiş, Beckett'ın ölümünden 3 yıl sonra yani 1992 yılında yayımlanmıştı. Godot'yu Beklerken başarısının ardından gelen yayınlama isteklerini rededen Beckett, 1986'da uzun süredir arkadaşı olan Amerikalı yayıncı Barney Rosset tarafından yapılan teklifi kabul eder ve ölümünden sonra yayınlanan edisyonun da editörü olan Eoin O'Brien ile çalışmaya başlar.

Eoin O'Brein, Sıradan Kadınlar Düşü'nü, "Düş bize, olağanüstü bir aklın gelişmekte olan estetiğinin içine çok değerli, neredeyse arkeolojik içgörüler sunar ve daha sonraki eserlerinin izleyeceği yolu gösterir. Sözgelimi, sanatçının kendisiyle ve sanatla bir kavga içerisine girdiğini görürüz. Düş'ün yazılışından 60 yıl sonra kitabı tanıtırken, bunun pek çok kişi, özellikle de gençlik için çok önemli bir hazine olduğunu biliyoruz, çünkü bu kitap mizahın ve duygusallığın aynı zamanda umudun ve müziğin, çokça da müziğin kitabıdır. Düş en az iki düzeyde okunabilir. Okur, müzikal analojiyi sürdürerek sadece melodiyi mırıldanabilir ve ezgi çok çekicidir; ya da becerebilecek kadar akıllıysa eğer, müziği araştırabilir ve yine büyülenmekten kendini alamaz. Düş, aynı zamanda Samuel Beckett'ın, metne ruh katmak için amacıyla kullandığı renk çağrışımı tekniğini ile rengin de kitabıdır" sözleriyle tanımlar.

SAMUEL BECKETT KİMDİR?

Samuel Beckett 13 Nisan 1906 yılında Foxrock'da doğdu. İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "Son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "İlk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürd Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir. Beckett'in eserleri sade ve temel olarak minimalisttir. Bazı yorumlara göre, çağdaş insanın durumu hakkında oldukça kötümser, hatta hiççi eserler vermiştir. Gittikçe daha kısa ve özlü eserler veren Beckett, bu kötümserliği kara mizah yoluyla anlatır. Roman ve drama türlerinde yeni formlarda oluşturduğu eserlerini, modern insanın yoksunluğu üzerine kurguladığı için, 1969'da Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Beckett, ayrıca 1984'te Aosdána'da Saoi seçilmiştir. Beckett 22 Aralık 1989'da Paris'ta hayatını kaybeder. (yuksekovahaber)