Hürriyet’in uzman yargı muhabiri Ali Dağlar’ın üçüncü kitabı ‘Rahip Cinayetleri’ geçen hafta çıktı.

 

Trabzon’da Rahip Andrea Santoro, Malatya’da biri Alman üç misyoner ve İskenderun’da Piskopos Padovese cinayetlerinin analiz edildiği kitaptan çarpıcı satırbaşları:

 

İLK SÜPER VALİLİK MİSYONERLERE KARŞI KURULDU

Kitapta son beş yılda işlenen rahip cinayetlerine gelmeden önce; tetikçiler tarafından ağızbirliği etmişçesine gerekçe olarak gösterilen ‘misyonerler ve misyonerlik faaliyetleri’ kavramsal olarak açıklanıp, tarihsel arka plana iniliyor. Yazar bu incelemeyi yaparken aslında Anadolu’ya 200 yıl önce ilk adımlarını attıkları andan itibaren merkezi idare tarafından adım adım takip edilen misyonerlerle ilgili bugün yaşanan kafa karışıklığını da gidermeye çalışıyor. ABCFM arşivlerinde bulunan misyoner mektupları misyonerlerin kendilerini, ‘kurtların ortasında kalmış bir kuzu’ olarak nitelediğini de ortaya koyuyor. Osmanlı’nın çöküş döneminde ortaya çıkmaları nedeniyle saray tarafından büyük devletlerin ajanı muamelesi gören misyonerlerin faaliyetlerinin zamanla sıfıra inmesinde Cumhuriyet yönetiminin benzer bakışının etkisinin büyük olduğu vurgulanan kitaptan ilgi çekici bir kesit; süper valilik kavramının en az 150 yıllık bir geçmişi olduğunu gösteriyor bize: “Harput’taki misyon, anlam ve önem bakımından bölgede ilk sırayı alıyordu. Harput, 1834 yılında devletin merkezileştirme tedbirleriyle karşı karşıya kaldı. Osmanlı Kumandanı Mehmet Reşid Paşa, Sivas-Harput-Diyarbakır bölgesinin Süper Valiliği’ne getirildi ve Padişah II. Mahmut’un reform tedbirlerini Doğu’da uygulamak üzere geniş yetkilerle donatıldı. Reşid Paşa Kürt emirliklerinin dağıtılması ve aşiretlerin boyunduruk altına alınması amacıyla bir sefer düzenledi; vergilerin devlet tarafından doğrudan toplanması öncelikli hedefti. Urfa’da Katolik kilisesi açma izni alınması üzerine kadı, müftü, imam ve diğer ileri gelenler Katolik kilisesinin inşasına karşı çıktılar. Cami avlusunda şöyle haykırışlar işitildi: “Avrupalı rahipler dışarı, burada ne Latin rahipleri, ne de Katolik kilisesi istiyoruz!”

YENİ MEHMET ALİ AĞCA YARATILMAK İSTENİYOR

Rahip Andrea Santoro cinayetinin en yakın görgü tanığı G.K. saldırıya uğramış, şehri terk etmiştir. Gizlendiği yerden ilginç iddialarda bulunur: “O gün gördüğüm kol ve ‘Allahu ekber’ diye bağıran ses asla 16 yaşındaki bir çocuğa ait değildi. O cinayeti 16 yaşındaki bir çocuğun tek başına işlemesi mümkün değil. O çocuk ve ailesi organizasyonun bir parçası. Bu cinayet, arkasındaki büyük güçlerce organize bir şekilde çok iyi planlandı ve tam kilisenin kapanacağı saate ayarlandı. Cinayetten sonra tatbikat da yapılmadı. Yeni bir Ağca yaratılmak isteniyor.”

KOCASININ KATLİNDEN SONRA DA SUZANNE GESKE’Yİ DİNLEMİŞLER

Telefonları dinlenen kişilere ait listelerin içeriğine dair çarpıcı bir detay polis raporuna yansır. Şöyle denilmektedir raporun giriş bölümünde: “ihbar ekinde gönderilen ve Jandarma istihbarat ve adli birimlerinin takip ettiği telefon kayıtlarına ait liste kontrol edildiğinde, 18.04.2007 günü meydana gelen cinayet olayının maktullerinden Tilman Ekkehart Geske’nin eşi olan ve bahse konu dosyanın müştekisi Suzanne Geske ve aynı dosya müştekilerinden Yılmaz Çakar isimli şahısların ve bunlarla beraber pek çok yabancı kişinin ‘Radikal Dini Gruplar’ başlığı altında, olay sonrası dönemde Jandarma istihbarat birimince iletişimlerinin takip edildiği anlaşılmıştır.”

SANIĞIN SERİ KATİL FİLMLERİ

Piskopos Luigi Padovese’nin katil sanığı şoförü Murat Altun’un üst aramasında bir adet cep telefonu, 185 lira ve iki kredi kartı ele geçirilir. İskenderun’daki evinde yapılan aramadaysa ele ilginç bir film arşivi geçmiştir. Seri katil, korku, psikolojik gerilim türünde film CD’lerine el koyulur. Bir tanesi ‘Adım Adım Cinayet’ adını taşımaktadır ve kusursuz bir cinayet ve polisi yanlış yönlendirme üzerine iki suçlunun hikayesini anlatmaktadır. (Hürriyet)
KİTAP % 35 İNDİRİMLE AŞAĞIDAKİ LİNKTE: