Belge Yayınları'nın sahibi Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasına tepkiler, 30. Uluslararası Kitap Fuarı'nda devam ediyor. Yazarlar Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Saba Altunsoy, Tahsin Yücel, Adnan Özer, Adnan Binyazar ve Ferah Şahiner, Belge Yayınları standında yayınevinden çıkan kitapları imzadı.

 

Yazar Ayfer Tunç, Zarakolu ile kişisel olarak tanışmadığını ancak yazılarından onu tanıdığını söyledi, "Sadece Ragıp Zarakolu'nun değil, bütün yazarların, bütün sözcüklerin ve kitapların özgür olacağı, gelecekten korkmayacağı bir zaman için buradayım. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

 

Antidemokratik uygulamalara edebiyat ve aydın çevresinden gelen tepkilerin yetersiz olduğunu söyleyen Yazar Tunç, "Son 20 yıldır yaşadığımız entelektüelleri toplumun dışına sürme ve aydın kavramını kirletmenin doğal bir sonucu bu. Benim gençliğimde aydın toplum için çok değerli bir kavramdı. Önce aydın kavramı çiğnendi zaten. Sistemli bir aydını dışlaştırma süreci yaşadım. Bugünün hikayesi değil, 12 Eylül ile başlayan bir süreç ve dolayısıyla geldiğimiz nokta, zayıflamış edebiyat dünyası, ayrışmış bir aydınlar topluluğudur" diye konuştu.

 

MUNGAN: ZARAKOLU’NUN YAZARLARIN VE OKUYANLARIN ÜZERİNDE HAKKI VAR

 

Yazar Murathan Mungan da, TÜYAP Kitap Fuarı'nda tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu'nun sahibi olduğu Belge Yayınları'nın kitaplarını imzaladı.

Ragıp Zarakolu'nun tutuklu bulunmasıyla ilgili konuşan Mungan, "Asıl üzücü olan; düşünce suçluları, yazarlar, çevirmenler, çizerler, okurlar için imza topluyor olmamız. Hala bu tür etkinliklerin düzenlemiş olması. Tarihte kalması gereken, unutulması gereken şeyler için hala buralarda mücadele veriyor olmak bana hazin geliyor. Bu üzücü bir şey" dedi.

Bunun aşılması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Mungan, Belge Yayınları ve Ragıp Zarakolu'nun, okuyanların, yazanların, çizenlerin üzerinde hakkı olduğunu söyledi. Mungan, Ayşenur Zarakolu ve Ragıp Zarakolu'nun insan hakları mücadelesine katkılarına dikkat çekerek, "Enerjimizi, sabrımızı, emeğimizi, zamanımızı, bu tür dayanışmalara harcamak zorunda kalmak bana hazin geliyor" diye konuştu.

Antidemokratik uygulamalara karşı hiçbir zaman yeterli tepki olmadığını dile getiren Murathan Mungan, bu nedenle sonuç alınamadığını ifade etti. Mungan, "Yine de hiçbir şey yapılmamış olmasından iyidir. Çünkü kanıksatılmaya çalışılıyor. Umarım ses getirir, katkımız olur" diye konuştu.


TÜM BELGE KİTAPLARI İNDİRİMLİ OLARAK BURADA >>