Ulrike Meinhof'un, 1959-1969 yılları arasında, dönemin Almanya’sında en çok okunan ve en etkili sol dergi olan konkret’de yazdığı makaleleri tek kitapta toplandı.

 

Kitap, ilk kez SEL yayıncılık tarafından Türkçeye çevrildi ve basıldı. Levent Koca'nın çevirdiği "Protestodan Direnişe" kitapçılarda yerini aldı.

 

RAF’ın (Rote Armee Fraktion) kurucularından Ulrike M. Meinhof, ’68 ruhunun Vietnam Savaşına tepki olarak biriktiği yıllarda; sosyal demokrasinin acizliğinden kadın sorununa, göçmen işçilerin durumundan Nazizm kâbusunu üzerinden atmaya çalışan Almanya’nın ruh haline, sendikaların burjuva basınla kol kola girerek yangın söndürücülük görevi üstlendiği toplumsal muhalefetin ve öğrenci hareketlerinin filizlenmeye başladığı bir döneme kadar, bir dönemi yansıtıyor Protestodan Direnişe adlı kitapta.  

 

Protestodan Direnişe, aynı zamanda, meclise giremediği için değil, kendini sokağa ait gördüğü için sokağa çıkan radikal bir muhalefetin doğuşuna ve aralarında Ulrike Meinhof’un da bulunduğu kendisi küçük ama etkisi büyük bir azınlığın yeraltında silahlı mücadeleye atılmasına da tanıklık ediyor.

 

ULRIKE M. MEINHOF KİMDİR?

Meinhof, 1934 yılında Oldenbug'da doğdu. Marburg ve Münster üniversitelerinde felsefe, pedagoji, sosyoloji ve Alman dili ve edebiyatı okudu. 1956 yılında yasaklanmasının ardından üye olduğu Almanya Komünist Partisi'nden 1964 yılında ayrıldı. 1959-1969 yılları arasında 'konkret' dergisinin yazar kadrosunda yer aldı.

 

Hessischer Rundfunk için radyo haberleri ve röportajlar hazırladı, 1994 yılına dek sansüre takılan Bambule adındaki televizyon oyunun senaryosunu kaleme aldı. 1970 yılında yeraltına geçerek şehir gerillası örgütü Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun kurucuları ve önderleri arasında yer aldı. 1972 yılında yakalanarak, hücresinde asılarak öldürüldüğü 1976 yılına kadar Stammheim Cezaevi'nde tecrit koşullarında yaşadı. (ntvmsnbc)