Deniz Güneş / Demokrat Haber

“Hep birlikte Karadeniz kadınına dair bir tablo oluşturalım ve zamanın bu kesitine yerleştirelim” çağrısı ile Leyla Çelik ve Elif Yıldırım bir derleme kitap projesi içerisine girmişler.

Konuyla ilgili Elif Yıldırım ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kitap projesi nasıl şekillendi?

Karadeniz kadınını ne kadar tanıyoruz? sorusundan yola çıktık. Üzerinde değişik kültürlerin yaşadığı ama kadını ile erkeği ile bir “Karadenizlilik” öznesinde birleşen halkları yakınlaştıran ya da ayıran sınırlarda gezinmek isteği bizi harekete geçiren olgu oldu. Büyüdüğümüz topraklarda bizler bu aynılıkların ya da farklılıkların farkına vararak yetiştik, ama uzaktan bakanlar için bizlerin bildiğini onlara görünür kılmak önemli.

Onlar üzerine yazılan şiirleri, öyküleri, anıları zaman zaman okuduk. Sırtında dünyayı taşırken fotoğraflarını çekip takdir ettik. Bir ineği öperken, çay tarlalarında fındık bahçelerinde bitimsiz bir eforla çalışırken gördük. Genel olarak "güçlü kadın", "mert kadın" profiliyle bilinen Karadeniz kadınını şimdi daha fazla tanımak-tanıtmak, bize çok şey katan coğrafyaya, bizler de bir şeyler katalım istiyoruz.

Leyla Çelik ile bu istek üzerinden yola çıkarak bir imece başlatmayı düşündük, fikir böylece şekillendi.

Aynılık ve ayrılık derken kastınızı biraz açar mısınız?

Coğrafyasında varoluşundan bugününe kadar, Amazonlardan Medea'lardan Eleni'lerden Fadime'lere Mediha'lara evrilenleri inceleyeceğiz. Lazların, Pontus Rumlarının, Hemşinlilerin, Gürcülerin, Çerkeslerin yörede bıraktıkları izler bazen yazılmış tarih kadar eski. Medea bugün küçük bir Laz köyünde Mediha hala olarak yaşamaya devam ediyor mesela. Eleni, Emine olmuş yaylada inekleri otlatıyor.

Sadece fıkraların yan karakteri olarak değil, erkek egemen hayatın içinde de var olduklarını, hatta başrolde olduklarını görmeye çalışacağız.

Katılmak isteyenler eserlerini sizlere nasıl ulaştırabilir?

Karadeniz kadınını yansıttığı düşündüğünüz, sizde iz bırakan kadınları anlattığınız; anı, şiir, öykü, deneme, araştırma, makale ve fotoğraflarınızı bize ulaştırmanızı bekliyoruz.

Bize ulaştırmak istediğiniz eserlerinizi [email protected] e-posta adresine 31 Aralık 2014 tarihine kadar gönderebilirsiniz. Kitabın ismi gelen eserlere paralel olarak belirlenecek.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Maddi amaç gözetilmeksizin yapılan bu imece çalışmadan elde edilecek gelirle bölgedeki kitaplıklara kitap desteği sağlanacak. Hep birlikte Karadeniz kadınına dair bir tablo oluşturalım ve zamanın bu kesitine yerleştirelim. Bu imeceye karadeniz kadını üzerine eser vermiş tüm arkadaşlarımızın desteğini bekliyoruz.