2 Aylık Edebiyat Dergisi Notos soruşturmalarına bir yenisini daha ekledi. Gerek hazırlanış bakımından gerekse de listesine aldığı kitaplar bakımından çok tartışılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın liseli öğrenciler için hazırladığı 100 Temel Eser listesine Notos alternatif bir liste hazırladı. Derginin genel yayın yönetmeni Semih Gümüş, "Öğrencilerin kendilerine daha yakın bulacakları bir liste hazırladık." diyor.

 
NOTOS’UN LİSTESİNDE 13 YAŞAYAN YAZAR VAR

MEB’in listesi özellikle iki konuda çok eleştirilmişti. Bunlardan birisi listeyi hazırlayan kurul üyelerinin özellikleri diğeri ise listede yaşayan hiçbir yazarın olmamasıydı.

 
192 yazar ve eğitimcinin yer aldığı soruşturmaya 741 eser adı verildi. Notos listesini belirleyen isimler arasında; Ahmet Telli, Ayfer Tunç, Cemil Kavukçu, Gaye Boralıoğlu, Gündüz Vassaf, Hakan Bıçakçı, Hakan Günday, İnci Aral, Jale Parla, Leyla İpekçi, Müge İplikçi, Nazlı Eray, Orhan Alkaya, Özcan Karabulut, Sadık Yalsızuçanlar, Sema Kaygusuz, Tanıl Bora gibi günümüz edebiyatında öne çıkan isimler var.

 
192 kişilik jürinin seçimlerine ilişkin şunları söylüyor Semih Gümüş: "Sonuç, bir eğilimi gösterir, yaşadığımız günlerin beğenisini. Başka bir deyişle, tarihsel bir saptama yapmaktır bu ve amaç da zaten bu tarihsel saptamayı ortaya çıkarmaktır.

 
Sonuçlara göre “100 Temel Eser” listesinde 59’u Türk, 41’i dünya edebiyatından eserler yer alıyor. Listede 13 yaşayan yazarın eseri de bulunuyor.

 
MEB'İN "100 TEMEL ESER" LİSTESİ BİR KÜÇÜK YARA AÇMIŞTI

Resmi facebook sayfasında konuyla ilgili açıklamaya yer veren Notos açıklamada özellikle bu kısmın altını çiziyor: “MEB'in ‘100 Temel Eser’ listesi bir küçük yara açmıştı. Liste iyi örgütlenememişti, iyi hazırlanmamıştı, iyi de uygulanamıyordu. Edebiyat dünyamız kendi iç sorunlarıyla haşır neşirdir de, içinde yaşadığı kültür dünyasının sorunlarına refleksler geliştirme konusunda hareketsizdir. Sözgelimi, kendi seçeneklerini geliştirme refleksleri zayıftır. “

NOTOS'UN 100 TEMEL ESER LİSTESİNİN İLK 20'Sİ

1- İnce Memed 1, Yaşar Kemal
2- Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar
3- Alemdağ'da Var Bir Yılan, Sait Faik
4- Memleketimden İnsan Manzaraları, Nâzım Hikmet
5- Don Kişot, Cervantes
6- Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali
7- Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin
8- Bütün Öyküleri, Sait Faik
9- Suç ve Ceza, Dostoyevski
10- Parasız Yatılı, Füruzan
11- Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupery
12- Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali
13- Dönüşüm, Kafka
14- Tutunamayanlar, Oğuz Atay
15- Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal
16- Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez
17- Çavdar Tarlasında Çocuklar, J.D. Salinger
18- Aylak Adam, Yusuf Atılgan
19- Sevda Sözleri, Cemal Süreya
20- Beyaz Kale, Orhan Pamuk

 
Gökhan Soysal / Demokrat Haber