Genel Yayın Yönetmenliğini Prof. Dr. Mesut Yeğen'in yaptığı ve iki ayda bir yayınlanan popüler tarih dergisi Kürt Tarihi, 14. sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Dergi bu sayıda kapağını Musul-Kerkük ve Kürdistan Federe Bölgesi’ne ayırmış...

14. sayıda, Kürtlerin ve Kürdistan’ın tarihini, Kürtlerin, Kürdistan’ın bugün maruz kaldıkları üzerinden hatırlatmak isteyen dergi, Kürdistan’da son birkaç haftada yaşananları dikkate alarak 14. sayıda bu mevzuları ele alan bir dosya hazırlamış. IŞİD'in Kürdistan Federe Bölgesi’ne dönük saldırılarından önce hazırlanan dosyada Musul ve Kerkük meselesi tekrar mercek altına alınıyor. Ancak, dergide IŞİD'in zulmüne maruz kalan Ezidiler’e daîr bir makale de mevcut.

Mehmet Bayrak, Musul-Kerkük meselesi üzerine yıllar önce yayımlamış olduğu bir yazısını güncellemiş. Kürdistan Federe Bölgesi’nde Kürtlüğün izlerini Osmanlı arşivlerinden ve seyahatnamelerden belgelerle resmeden Bayrak’ın yazısı, Musul-Kerkük meselesinin etraflı bir tarihçesini de sunuyor.

Mesûd Serfiraz ise Osmanlı’nın son dönemlerinde yayımlanan ve okullarda okutulan coğrafya kitabı "Coğrafya-yı Osmânî"’de Kerkük’ün nasıl anlatıldığını, haritalarla birlikte tartışıyor. "Coğrafya-yı Osmânî", Osmanlı Devletinin Kerkük’ün Kürtlüğüne dair hiç kompleksinin olmadığını pek güzel gösteriyor.

Son olarak Birgül Açıkyıldız da Ezidîler hakkında üvertür mahiyetinde bir yazı kaleme almış. Ezidîler hakkında temel bilgiler içeren, tok bir yazı okuyacaksınız.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mesut Yeğen'in araştırmacı yazar Faik Bulut’la yaptığı etraflı söyleşiyle dosya tamamlanıyor. Kürdistan Federe Bölgesi’nin yakın tarihine ve bugünkü Kürdistan Federe Bölgesi siyasetine dair kuvvetli analizler ve enteresan ayrıntılar var Bulut’un söylediklerinde.

Dosya dışında kalan üç önemli yazı daha dikkat çekiyor bu sayıda. İsmet Konak’ın Kızıl Kürdistan yazısı, kısa ömürlü ‘Kurdistana Sor’la ilgili yetkin bir inceleme niteliğini taşıyor.

Ercan Çağlayan da Türk Ocak’larının Kürdistan macerasını yazmış. Cumhuriyetin Kürdistan siyasetini yakından bilen Çağlayan Türk Ocakları’nın Kürdistan’daki (biraz ironik) hikayesini pek güzel resmediyor.

Öte yanda Rohat Alakom'un bu sayıda da yine çok hoş, çok kıymetli bir yazısı var. “Kürdistan Miri Kakelo" bir sahtekarın eğlenceli hikayesini veriyor.

Son olarak İbrahim Sediyani ise I. Dünya Savaşı Sonrası Kurulan Kürt Cemiyetleri’ni kaleme almış...

Bu sayıda iki de fikr-i takip yazısı yer alıyor. Mehmet Bayrak, bir önceki sayıda dergide yayınlanan Yavuz Sultan Selim resmi vesilesiyle bir düzeltme yazısı kaleme almış. Yavuz Sultan Selim portresi diye birçok yayında yer alan resmin aslında Yavuz’un namlı düşmanı Şah İsmail’in resmi olduğunu gösteriyor Bayrak.

Mahmut Kılınç’ın DDKO üzerine yazısı da bir ‘eleştiri’ yazısı. Kılınç, Ruşen Arslan’ın 11. sayıda yayımlanan DDKO yazısında aktardığı resmi tamamlayıcı mahiyette veriler sunuyor.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mesut Yeğen'in aktardığına göre, dergi önümüzdeki sayıda Antik Zamanlarda Kürdistan ve Ezidîler dosyalarına yer vermeyi planlıyor. (Demokrat Haber)