Batman Valiliği’nce organize edilen 2. Batman Kitap Fuarı, 20 Ekim’de Adalet Caddesi’nde 96 yayınevi ve 75 yazarın katılımıyla açıldı. Fuarda Avesta Yayınları’nın açtığı standa giden polislerin, Celile Celil’in “1880 Kürt Ayaklanması Şeyh Ubeydullah Nehri” adlı kitabına el koyduğu bildirildi.

Stant çalışanı Şiyar Danışman’ın ise İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifadesi alındığı belirtildi. Danışman, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Avesta Yayınları’nın, sosyal medya hesabında, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Batman kitap fuarındaki Avesta standında Celîlê Celîl’in yazdığı ‘1880 Kürt Ayaklanması-Şeyh Ubeydullah Nehri’ adlı kitaba yasak olduğu gerekçesiyle polis tarafından el kondu. Stantta çalışan Şiyar Danışman emniyete götürüldü, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Adı geçen eser Avesta Yayınları’nın son bir yılda yasaklanan 13. kitabı. 2014’te yayımlanan kitap bir süre önce Çukurca Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı. Son derece keyfi ve ciddi hiçbir hukuki gerekçesi olmayan kitap toplatma ve yasaklamaların son bulmasını umuyoruz.”