Distopik ülke Herlanda’nın değişmez lideri Her Şey’e karşı kadınların öncülüğünde başlayan özgürlük arayışının romanı Herlanda, İrfan Değirmenci’nin kaleminden İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.

Kaybolan(!) çocuklar, Herleştirme ünitelerinden geri dönemeyen muhalifler… Kara sınırları gibi duvarlarla örülmüş ülkenin sahilleri, bu sahillerin tek bağlantı noktası olan Her Şey şatolarının limanlarından yükünü alan gemiler… Gemilerde kaybolan(!) çocukların, muhaliflerin parçalanmış cesetlerinden alınan organlar, bu organ ticaretiyle ömür uzatıcı tedavisini sürdüren ülkenin lideri Her Şey.

Herlenda’da şarkıların, kadınların kocalarından izin kâğıdı almadan sokağa çıkmalarının, okulların kız ve erkek okulları olarak ayrılmasının, yurtdışında eğitimin yasaklanmasının üzerinden yüz yıl geçmişti… Herlanda’da tüm mahkemeler, elçilikler kapatılmış, seçimler kaldırılmıştı. Sanatın her dalı, internet erişimi, TV yasaklanmıştı.

Hiçlanda Özgür Kadınları’nın (HÖK) mücadelesi 37 yıl önce yaşanan o korkunç gecenin ardından ülkede bütün isimlerin Her’le başlamasının reddiyle ve kendilerini “Hiç” olarak ifade etmesiyle başlamıştı.

“Kimsin sen?”

“5 milyon 430 bin 128 Hiç”

Hiçler sadece çocuklarını numaralandırmayla, isimlerini değiştirmekle kalmadılar, o korkunç geceden sonra takvimlerine varana kadar yaşam şekillerini de değiştirdiler.

Hiçliği kendi istekleriyle bir kimlik olarak seçtiler ve Herlanda’ya ait ne varsa reddettiler.

185 yıllık hayatında ilk kez iktidarını kaybetme korkusu yaşıyordu Her Şey. O’na bu korkuyu yaşatansa ülkenin Hiçlerinin yeni mücadele yöntemleriydi.

Yıl 2141.

Flamingolar yola çıktı, duvarları aşıp geliyorlar…

İrfan Değirmenci Kimdir?

20 yıl televizyon haberciliği yaptı, Bir Uyuyup Uyanalım kitabını yazdı, Anne Ben Artist Oldum oyunuyla sahnelere çıktı. Bu aralar ne iş yapıyorsunuz sorusunu ‘hiç’ diye yanıtlıyor…

ARKA KAPAK YAZISI

Herlanda’da karnını herkesten iyi doyurup herkesten iyi yaşamanın tek koşulu vardır:

Yaşamını Her Şey’e adayıp itaat puanını yükseltmek. Her Şey’in yüz yılı aşan süredir devam eden iktidarını sarsan tek tehlikeyse ülkenin Hiçlerinin yeni mücadele yöntemleridir. Herlanda’nın Hiçleri, tarihin akışını değiştirmekte kararlıdır.

MS 2141, bardağın taştığı yıl olacaktır.

İrefan Değirmenci, okurlarını distopik ülke Herlanda’nın özgürleştirdiği o yıla tanıklık etmeye çağırıyor…

HERLANDA: Her Şey’e boyun eğilen yerde ‘Hiç’ olup direnenler…

İrfan Değirmenci

İnkılâp Kitabevi

280 sayfa