İlahi Adalet Komünizm adlı kitapta Kuranı Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret edildiği iddiasıyla kitabın yazarı Osman Akyol ve yayıncısı Alaaddin Topcu’ya açılan soruşturma, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Hafize Demir Hamurcu’nun hazırladığı iddianamenin Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimliği tarafından kabulüyle davaya dönüştü.

İstanbul’da yaşayan Suriyeli bir vatandaşın 30 Temmuz 2019 tarihinde yazar Osman Akyol’u, İlahi Adalet Komünizm adlı kitabında Kuran Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiği gerekçesiyle CİMER’e şikâyetinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından 2019/14074 soruşturma numarası ile soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak 2 Ekim 2019 tarihinde yayıncı Allaattin Topcu dinlenmiş; Topcu, Ankara Cumhuriyet Savcısı Hafize Demir Hamurcu’ya avukatı Hüsniye Şimşek eşliğinde verdiği ifadesinde; aradan yedi yıl geçtiğini, kitabın konusunu tam olarak hatırlayamadığını sadece bilimsel ve akademik bir kitap olarak hatırladığını ancak bir yayıncı olarak ilgili kitabı yayın özgürlüğü kapsamında görüp yayınladığını, esasen kendisinin hiçbir inancın ya da siyasi düşüncenin propagandasını yapmayacağı gibi aşağılama kastının da olmayacağını, varsa bir suç unsurunun bunun kitabın yazarına ait olacağını, söylemişti.

Topcu’nun ardından İstanbul’da ikamet eden kitabın yazarı Osman Akyol’un da talimatla ifadesine başvurulmuş; Akyol da, 21 Ekim 2019 günü Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde Polis Memuru Faik Çelik’e verdiği ifadesinde, kitabında; Kuranı Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiği iddiasını reddederek, “Kitabımda İslam özelinde ‘din’ kavramını, Hz. Muhammed özelinde ‘peygamberlik’ makamını eleştirdiğim ve bu tür dini konularda ‘ilahi adalet’ adında yeni bir felsefi görüş üzerinde çalıştığım doğrudur. Tanrı inancım vardır ancak İslam’daki ‘Tanrı’ kavramını kitabımda eleştirdim. Bu konularla ilgili düşüncelerimi açıklarken eleştiri sınırları dışına çıktığımı düşünmüyorum” demişti.

Alınan ifadelerin ardından soruşturmayı tamamlayan Savcılık, Akyol ve Topçu hakkında “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama; halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamalarıyla iddianame hazırladı.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimliği tarafından kabul edilen iddianamede sanıkların; “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçunu düzenleyen TCK’nın 216/3, 218/1 (1. Cümle) ,43/1, 53/1 maddeleri ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçunu düzenleyen TCK’nın 216/2, 218/1 (1. Cümle), 43/1, 53/1. maddeleri gereğince cezalandırılmaları ve işlemiş oldukları kasti suç nedeni ile de TCK’nın 53/1. maddesi gereğince “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaları” talep edildi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimliği tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması 14 Ocak 2020 tarihinde İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi Duruşma salonunda yapılacak.