Nilhan Kalkan / Sabit Fikir

Gün geçmiyor ki Türkiye'de yeni bir yaşam tarzı tartışması alevlenmesin. Toplumun içki kavramıyla ilişkisinin -gerek yasaklanan reklamlar, gerekse içki satışı konusunda yapılan düzenlemelerle- bir kez daha gündeme oturduğu bu günlerde dünya edebiyatının en büyük isimlerinden biraya dair 13 alıntı yaptık.

Şerefe!

***

“Terence O'Ryan onu duydu ve hemen kendine soylu Bungiveagh ve Bungardilaun ikizlerinin kutsal bira fabrikalarında yaptıkları, ölümsüz Leda'nın oğullarınınki kadar güzel olan, kristal bir bardağım içinde köpüklü İngiliz birası söyledi. Bira için gerekli lezzetli yabanmersinlerini toplayıp ayrıştırıp ezip onlardan bira yapan, onları meyve suları ile birleştirip kutsal ateşe atanlar ve gece gündüz demeden hep başında bekleyenler işte bu mükemmel kardeşlerdir, fıçının lordları.”

James Joyce, Ulysses

 

 “Bira entelektüeldir. Bu kadar çok aptalın içmesi çok yazık!”

Ray Bradbury, The October Country.

 

“‘Hiç birayı tattın mı?’ 'Bir keresinde bir yudum almıştım' dedi küçük garson. 'Akıl alır gibi değil!' diye bağırdı Bay Swiveller, tavana bakarak. 'Hiç tadına bakmamış, öyle bir yudumla tadına bakılmaz ki!'”

Charles Dickens, Antikacı Dükkânı

 

“Oh, buradaki bira soğuk, soğuk ve şerbetçiotu birası, nefes almaya bile gerek yok, büyük bir yudum ve hepsi ahhh!”

Thomas Pynchon, Yerçekiminin Gökkuşağı

 

“Size söylüyorum Bay Okada, günün sonunda bir soğuk bira, hayatın sunduğu en güzel şeydir. Bazı seçici insanlar soğuk biranın tadının güzel olmadığını söylüyorlar, onlarla daha az aynı fikirde olamazdım. İlk biranız o kadar soğuk olmalıdır ki tadını bile alamamalısınız. İkinci olan biraz daha sıcak olabilir ama ilk olanı muhakkak buz gibi isterim. O kadar soğuk olsun kalp atışım değişsin. Bu tabi ki benim kişisel tercihim.”

Haruki Murakami, Zemberekkuşu'nun Güncesi

 

En iyi bira, keşişlerin içmeye gittiği yerdedir. Orada bir litre bira, kral için yapılmış kadar güzeldir.”

William Shakespeare, Kış Masalı

 

“Karıştırılış krema ve zencefille doldurulmuş, O bardağı tekrar içeceğim. Tırmanışın ne kadar da görkemli bir görünüşü Beynimin odalarında. Antika düşünceler - acayip zevkler, Hayata geldiler ve yok oldular. Zamanın nasıl geçtiği umurumda mı? Bugün bira içiyorum.”

Edgar Allan Poe

 

“Kahvaltıda sadece yarım litre, saat on birde yarım litre ve yarısı daha, sonra yemekte bir litre ya da daha fazlası. Öğleden sonraya kadar hiç içmeden akşam yemeği zamanı iki buçuk litre. Buna kimse karşı çıkamaz.”

Richard Doddridge Blackmore, Lorna Doone

 

“Biranın rengi, bir ressamın sahip olmak isteyeceği en güzel renkti; tam, ama volkan kadar hareketli; keskin ama rahatsız etmeden; sonbahar günbatımı kadar aydınlık; tat izleniminden uzak; ama son olarak tercihen sert. Halk ona bayıldı, az bir kısım üst tabaka onu şaraptan daha çok sevdiler ve seçkin, tanınmış ailelerin çoğu tarafından da küçümsenmedi. Doğduğu yerin sokaklarında sarhoş olarak yakalanıp sorun çıkartanların sadece yabancı olduğunu ve içkisinin şehre kimse görmeden gelen bir efendi tarafından inkâr edemeyeceği bir şekilde habersizce verildiğini kanıtlaması yetiyordu.”

Thomas Hardy, The Trumpet Major

 

 “Müzikle birlikte en iyi giden şey biradır.”

Carson McCullers, Yalnız Bir Avcıdır Yürek

 

“Eski bir Kelt atasözü der ki 'İyi insanlar, iyi bira içerler.'. Ki bu söz o zaman olduğu kadar şu anda da doğrudur. Sadece etrafınızda halk barlarına bakın ve göreceksiniz ki kötü insanlar kötü bira içiyorlar. Bunu bir düşünün.”

Hunter S. Thompson, Vegas'ta Korku ve Nefret

 

“Onu içmeyi hak etmek için sıkı çalışmalısın. Ama ben büyük bir balık için savaştıktan sonra bir şişe Ballantine birasını diğer bütün içeceklere tercih ederim. Yaptığın yorucu etkinlikten dolayı içinden bir şeyler koptuysa Ballantine onu yerine koyar. Biz onu yem kutusunda parça parça buz paketleriyle soğuk tutarız. Ve onun tadına sıcak bir günde arkasında köpekbalıkları olduğu için hızla yakalamaya çalıştığın büyük bir balıktan sonra bakmalısın. Çok yorulmuşsun. Balık, köpekbalıkları dokunamadan teknene gelmiş ve elinde bir şişe soğuk Ballantine var ve onu soğuk içmelisin, böylece yuttuktan sonra bile tadı çok güzel gelir. Benim için bira testi budur: tadı içtikten sonra bile içerkenki kadar güzel olmalı. Ballantine öyle.”

Ernest Hemingway, Ballantine birası reklamı

 

“Biranın tadı boğazımda o kadar güzel kalıyor ki, soğuk ve acı, ve o üç oğlan ve bira ve durumun acayipliği, sonsuza dek gülmek istiyorum. Gülüyorum o yüzden ve rujum bira şişesinde kanlı bir hilal gibi leke bırakıyor. Çok sağlıklı gözüküyorum, kızarmışım ve gözlerim parlıyor, bronzlaşmış bir tenim ve yüksek ateşim var.”

Sylvia Plath, Sylvia Plath'in Günceleri