Diyarbakır Kitap Fuarı, üç yıl aradan sonra, 25-30 Eylül arası düzenlenecek. TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek fuarın onur konuğu, yazar Mıgırdiç Margosyan olacak.

Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacak; aynı zamanda TÜYAP tarafından kendisi için armağan kitap hazırlanacak.

120 yayınevinin katılacağı fuar panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 60 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Fuara katılım ücretsiz olacak.

MIGIRDİÇ MARGOSYAN KİMDİR? 

Mıgırdiç Margosyan, 23 Aralık 1938’de Diyarbakır’ın Hançepek Mahallesi’nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi’nde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ni bitirdi.

1966-1972  yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki, Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra  öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Bu sırada edebi çalışmalarını da aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı (Bizim Oralar) adıyla kitap haline getirildi (1984) ve bu kitabıyla 1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü (Paris, Fransa) aldı.

Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi. Gâvur Mahallesi, Avesta Yayınları tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran (Bizim O Yöreler) adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999).

Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin  bir kısmı Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Lis Basın Yayın tarafından Diyarbakır’da kitaplaştırıldı; 2011’de ise Aras Yayıncılık tarafından yeniden basımı gerçekleşti.

1996-1999 yılları arasında Agos gazetesinde yayımlanan makalelerinden yapılan bir seçki olan Zurna 2009’da, yine Evrensel gazetesi yazılarından derlenen Çengelliiğne (ilk basımı 1999, Belge Yayınları) ile Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerinde yayımlanan makalelerinden derlenen Kürdan 2010’da kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı. 

Kaynak: Kültür Servisi