Yazar Buket Uzuner’in kitabı Kumral Ada Mavi Tuna’yı öğrencilerine öneren bir öğretmene “...içinde cinsel sapkınlık ifadeleri yer aldığı ve kızlı erkekli sınıfın zihin ve düşüncelerini sağlıksız ekileyecek” olması nedeniyle soruşturma açıldı.

BirGün’de yayınlanan habere göre; soruşturmaya tepki gösteren Uzuner, kitabının yabancı diller de dahil neredeyse 500 bin’den fazla okunduğunu ifade etti, romanın meselesinin ‘cinsel sapkınlık’ değil, kardeşi kardeşe düşman eden siyasi atmosferlerin yarattığı iç savaş olduğunu hatırlatarak İstanbul Kartal’da kendisinden savunma istenen öğretmene ve yaşanan duruma dair düşüncelerini açıkladı.

'KİTAPLAR SUÇ İŞLEMEZ, KİTAPLAR SAPKIN DEĞİLDİR' 

Buket Uzuner'in yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“1997 yılında yayımlanan “Kumral Ada Mavi Tuna“ adlı romanımı öğrencilerine öneren bir öğretmene “…içinde cinsel sapkınlık ifadeleri yer aldığı ve kızlı erkekli sınıfın zihin ve düşüncelerini sağlıksız etkileyecek” olması nedeniyle soruşturma açıldığını bugün öğrenmiş bulunmaktayım. Neredeyse 20 yıldır okullar ve yayımlandığı yabancı dillerde dâhil (yasal baskısı) 500.000‘den fazla okunan, kurgu kahramanları Ada, Tuna ve Aras’ın adını yüzlerce çocuğa verecek kadar okurlarınca sevilen bu romanın meselesi “cinsel sapkınlık” değil, kardeşi kardeşe düşman eden siyasî atmosferlerin yarattığı “iç savaş”tır.

Biz yazarlar romanlarımızı açıklamayı sevmeyiz ama ” ‘AŞK’ın da bir iç savaş olduğu” tezi üzerine kurulu romanımın hiç anlaşılmamış olması kadar, “cinsel sapkınlık” iddiasıyla bir öğretmenin canının yakılması insanı gerçekten üzüyor! Çünkü onlarca küçük evlâdımızın “cinsel sapıklarca” taciz edildiği ve çocuk gelinlerin yaşlı adamlarla zorla evlendirildiği ülkemizde asıl mücadele edilmesi gereken bunların üzerini örten, bunları koruyan, kollayan sapkın zihniyettir. Yoksa kitaplar suç işlemez, kitaplar sapkın değildir!”