Nejat Hamlacıbaşı tarafından kaleme alınan ve Bozcaada’ya dair hikâyelerin, rivayetlerin zaman zaman duygusal, zaman zamansa mizahi bir dille anlatıldığı “Üzüm Adasından Sözümona Hikâyeler” kitabı çıktı. Bozcaada’da 2014’den bu yana yayında olan Mendirek dergisi tarafından ikinci baskısı yapılan kitaba yeni baskısında iki hikaye ve dokuz fotoğraf da eklendi.

Kitap Arkası yazısında Eşref Bülent, “Şimdiye değin Bozcaada hakkında birçok kitap okudum. Fakat Nejat Bey’in ‘Sözümona Hikâyeler’i beni bambaşka alemlere götürdü. Söz gelişi bazı hikâyelerin başına ‘bir gün Nasreddin Hoca’ tümcesini ekleyesim geldi. Bazı hikâyeler ise güzelim vatandaşlarımızın son 30-40 yıllık hatıralarını, ön yargılarını ve bir türlü anlamlandıramadığım ‘hayranlıklarını’ gözler önüne seriyordu. Ve bazı hikâyeler ise belki Ü. Yaşar Oğuzcan’ın ‘Biraz kül biraz duman, o benim işte’ dizeleri ve Avni Anıl’ın nağmeleri ile tasvir edilebilecek; biraz vecd, biraz esrik ve biraz da meczup anlara göndermeler yapıyor” derken, kitabı yayına hazırlayan Mustafa Dermanlı sunuş yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Nejat Hamlacıbaşı neredeyse 50 seneye yayılan ada yaşamında başına gelen hikâyeleri ve ada sakinlerinin sokaklarda, kahvehanelerde ve muhtelif yerlerde anlattıklarını bıkmadan, usanmadan, sabırla not etmiş. Sonucunda da adanın geçmişine tanıklık eden bir hikâyeler bütünü olan bu kitap ortaya çıkmış. Kitap, yazarın geçmişteki adasını bugüne bir çırpıda getirmekte çok başarılı.”

Kitabın yazarı Nejat Hamlacıbaşı ise ikinci baskıya özel ‘Son Söz’de, değişen Bozcaada’ya değinerek, “Gemiler adaya durmaksızın yolcu taşıyor. Hani büyük şehirlerden tanıdığınız minibüsler gibi yaz aylarında dolup dolup taşıyoruz. Eskiden Yakar Kaptan’ın motorunda kalaslar üzerinde taşıdığı birkaç araba yerine, saatlerce bekleyen sayısız araç kuyrukları oluşuyor. Gemiler dolusu araç geliyor ama Allah’tan ada yolları trafiğe kapatıldı da insanlar yürüyebiliyorlar. Şüphesiz bunlar da yeni hikâyeler. Ancak üzgünüm bunları ben yazmayacağım. Yazan olur mu bilemem ama bundan sonra yazılacak hikâyeler ada hikâyeleri olmayacaktır. Şehir kalabalıklarında yaşanan ve her yerde görülen sıradan hikâyeler olacaktır” diyor.

Üzüm Adasından Sözümona Hikâyeler

NEJAT HAMLACIBAŞI

Mendirek Dergisi Yayınları, İkinci Baskı, 160 sayfa

Yaşantı – Hikâye – Yerel Tarih