Marksist teorisyen Ernesto Laclau, bir panele katılmak üzere gittiği Sevilla’da 78 yaşında öldü.

Arjantinli Marksist teorisyenin dün, siyaset teorisyeni eşi Chantal Mouffe ile birlikte bir panele katılmak için bulunduğu Sevilla’da geçirdiği kalp krizi sonucu öldüğü belirtildi.

1935, Buenos Aires doğumlu Laclau bir süre Arjantin üniversitelerinde görev aldıktan sonra çalışmalarına Avrupa'da devam etti. Dünyanın çeşitli yerlerinde dersler verdi.

Laclau son olarak University of Essex' de profesörlük yapıyordu.

Buenos Aires’te tarih eğitimi gören Laclau, Buenos Aires Ulusal Üniversitesi’nden 1964 yılında mezun olmuştu.

Dünyanın farklı bölgelerinde eğitim veren Laclau, özellikle Mouffe ile birlikte verdiği eserlerle radikal teori konusundaki önemli emeğiyle akademik ve aktivist çevrelerde itibar kazanmıştır.

RADİKAL DEMOKRASİ

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 2014 Newroz mesajındaki “Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur” bölüm dikkat çekmişti.

Chantal Mouffe ve Ernesto Laclau Türkiye’de de zaman zaman kullanılan ‘radikal demokrasi’ kavramını teorize eden isimlerdi.

Radikal demokrasi, liberalizmin temsili demokrasi anlayışının farklılıkların siyasi alana yansıtılması noktasında yetersiz kaldığını savunur. Radikal demokratlara göre gerçek bir demokrasi bireylerin farklılıklarını kamusal alana yansıtabilmeleri ile mümkün olacaktır. Bu nedenle kimlik politikalarına önem verir.

RADİKAL AGONİSTİK ÇOĞULCULUK DEMOKRASİSİ

Laclau’nun en önemli kitabı Hegemonya ve Sosyalist Strateji’dir. Bu kitabını hayat arkadaşı Chantal Mouffe ile birlikte yazmıştır.

Onların düşünceleri genellikle, her ikisi de 1960′ların toplumsal ve öğrenci hareketlerinde politik olarak etkin oldukları ve daha sonra işçi sınıfına ve yeni toplumsal hareketlere katılmaya çalıştıkları için, post-marksist olarak tanımlanmaktadır.

Marksist ekonomik gerekirciliği ve sınıf mücadelesinin toplumda vazgeçilmez bir antagonizma olmasını reddettiler. Tersine bütün antagonizmaların ifade edilebileceği radikal agonistik çoğulculuk demokrasisini savundular.

ESERLERİ

Kitapları arasında Marksist Kuramda Politikalar ve İdeoloji (Politics and Ideology in Marxist theory: Capitalism, Facism), Zamanımızın Devrimi Üzerine Yeni Yansımalar (New Reflections on the Revolution of Our Time), Popülist Akıl Üzerine (On Populist Reason), derlemesini yaptığı Siyasi Kimlikler Oluşturma  (The Making of Political Identities) ve Chantal Mouffe ile birlikte yazdığı Hegemonya ve Sosyalist Strateji (Hegemony and Socialist Strategy) sayılabilir.

Kaynaklar: jiyan.org, riadavia.com.ar, bianet, sendika.org, ekşisözlük