Sendikacı ve yazar Kıvanç Eliaçık, 23 Nisan 2011 Cumartesi günü TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda Baskıyı Durdurun isimli kitabını imzalayacak ve okuyucularla sohbet edecek. Eliaçık, sendikalar ve gençler alt başlığını taşıyan kitabını 1 A Salonu 130 numarada bulunan Arkadaş Dergisi standında İzmirlilerle buluşacak.

Kıvanç Eliaçık’ın ikinci kitabı Baskıyı Durdurun, 'Avrupa, Türkiye, Sendikalar ve Gençler' alt başlığı ile geçtiğimiz günlerde Alan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Kitapta, genç bir aktivistin özellikle gençleri ve işçileri ilgilendiren konularda kara mizahtarzıyla kaleme aldığı politik denemeler var.

Kıvanç Eliaçık'ın bu yayınlanan ikinci kitabı. ilk kitabı Müzikal İsyan: Barışarock, 2006 yılında yayımlanmıştı.

Kitabın kahramanları, teslim olmayanlar ve tedaviyi reddedenler...

Uğur Kaymaz, Kemal Türkler, Aleksis Grigoropulos ve Güler Zere… Vietnam Sendromlu bir Türk, Norveçli bir Metal işçisi ve disiplin kurulunda bir öğrenci… Grevci kadın işçiler, eğitimli genç işsizler, yoksulluğu paylaşanlar ve linç edilenler… Yani “Baskıyı durdurun! Anlatacaklarımız var!” diyenler bu kitabın kahramanları.

Kitapta yer alan yazıların bir kısmı; daha önce yazarın ödül almasını, para kazanmasını veya iş bulmasını sağlarken bazıları işinden kovulmasına ve ceza almasına neden olmuş. 

Politik kara mizah...

'Baskıyı Durdurun', özellikle işçileri ve gençleri ilgilendiren olayları politik bir kara mizah ile anlatıyor. Kitapta, Avrupa’da ve Türkiye’de yaşanan siyasi ve kültürel gelişmeler üzerinden sistem ve zihniyet eleştirisi amaçlanıyor. Bazen kurgusal ve otobiyografik öğeler taşıyan yazılar sıklıkla edebiyat ve siyaset tarihine göndermeler yapıyor. Bazen bir şiiri Uluslararası Çalışma Örgütü’nün istatistikleri takip edebiliyor.

'Unutma, sesiz kalma!'

Kitabı okurken, yakın zamanda içinde bulunduğunuz veya uzaktan seyrettiğiniz olayları anımsayacaksınız. Yazar amacına ulaşırsa bir dahaki sefere o kadar sessiz kalmayacaksınız.

Kitabın sayfaları arasında Ege Üniversitesi’nin tuvaletinde asılı bulunan Ali Serkan Eroğlu’na, ölümü Atina sokaklarını alevler içinde bırakan Aleksis Grigoropulos’a ve kanser hastası siyasi tutuklu Güler Zere’ye rastlayacaksınız. Parasız eğitim isteyen ve uzaklaştırma cezası alan üniversite öğrencileri, anadilini kullanmak isteyenler, Avrupa üniversitelerini işgal edenler, Brüksel’deki stajyerler ve Kıbrıs’ta barış isteyenler çıkacak karşınıza. Avrupa Birliği İlerleme Raporları, küresel işsizlik ve yoksulluk istatistikleri, şiirler, sloganlar, ekoloji ve İnternet derken 1 Mayıs’ta grevciler selamlayacak sizi… Hepsi, “baskıyı durdurun, anlatacaklarımız var!”diyecekler…

Baskıyı Durdurun
Avrupa, Türkiye, Sendikalar ve Gençler…

Kıvanç Eliaçık
Alan Yayıncılık - Şubat 2010
109 sayfa


Fotoğraf: Kitabın kapak tasarımı ve aşağıdaki tanıtım afişi Fahrettin Erdoğan'ın elinden çıkmış.