TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de düzenlenen 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bugün başladı. 20 Kasım’a kadar devam edecek olan fuar, 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 197 etkinlik ile kapılarını kitapseverlere açıyor.

 

Bugün yapılan TÜYAP Kitap Fuarı’nın açılışında gerçekleşen konuşmalarda fuarın önemi ve tarihi vurgulanmasının yanı sıra, KCK soruşturması kapsamında tutuklanan, Belge Yayınları sahibi ve Türkiye Yayıncılar Birliği Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu’na da değinildi.

 

Zarakolu’nun tutuklanmasının düşünce özgürlüğü ihlali olduğunu vurgulayan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, IPA Yayımcılık Özgürlüğü Komisyonu Başkanı Björn Smith-Simonsen’in şu sözlerini hatırlattı: "Ragıp Zarakolu yayımcılığın gururudur. Türkiye'de yayın özgürlüğü denince akla ilk gelen kişidir. Yorulmak bilmez bir insan hakları ve azınlık hakları eylemcisidir. Bugüne dek kimse onun hakikat, uzlaşma ve adalet için verdiği mücadeleyi durduramamıştır. Bu adam hapishaneye ait değildir, Nobel ödülünü hak etmektedir."

 

Beni yaratan kitaplardır

 

Metin Celal'den sonra konuşmasını yapan fuarın bu seneki onur yazarı Ferit Edgü konuşmasında kitabın önemine değindi: “Eğer sorulacak olursa beni yaratanın yalnızca kitaplar olduğunu söylerim. Kitap özgürlüktür. Okurun ışığı, özgürlüğü, her şeyidir. Kitabınıza sahip çıkın, onu kaptırmayın.”

Nobel Ödülü aldıktan sonra ülkemizde ilgi görmeye başlayan Necip Mahfuz’ ve Mısır edebiyatının öneminden bahseden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Zarakolu’nun tutuklanmasına değinerek şunları söyledi: “Ragıp Zarakolu’nun tutuklanmasını kaygıyla izliyorum. Yeni anayasa sürecinde umuyorum bu tür mağduriyetler ortadan kalkacak. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olması gerektiğine inanıyorum.”

 

Ertuğrul Günay’ın konuşmasından sonra açılışı yapılan ve ana teması “Umut: düş mü, gerçek mi?” olan fuarın onur yazarı Ferit Edgü. İlk kez bu sene “uluslararası” olarak anılacak olan fuarın onur konuğu ise Mısır.


Mısır’dan yaklaşık 25 yayınevinin katılacağı fuarda ülkenin önemli yazarlarından Gamal El- Ghitani, İbrahim Aslan, Mohamed Salmawy, Youssef Ziedan ağırlanacak. (Sabit Fikir)