Gazeteci Yazar Atlas Arslan’ın ikinci kitabı Babaannemin Kızkardeşleri, kadın haberlerinde eşik değeri olan şiddet, acı, vahşetin aksine kadın hikayelerini kadınların güçlü ve mücadeleci ruhlarıyla ele alan bir röportaj derlemesi olarak okurla buluştu.

İlk kitabı Kişer Pari Mama –Kadınlar Savaşı Reddediyor- kitabında vicdani retçi kadınlarla yaptığı röportajları bir araya getiren yazar ikinci kitabında da 1930’lu ve 1960’lı yıllarında çocuk olan birçok yaşta kadınla kadınlık hallerini konuştu.

Arslan kitabı için şunları söyledi: “Altı yıl önce babaannemin ölümüyle yola çıkışımla başlayan kitabımda sekiz ayrı röportaj ve birçok kadının hikayesi yer alıyor. Habercilik yıllarımda öğrendiğim, gördüğüm, bildiğim kadın haberlerinde aranan dram, trajedi, vahşet, kan ve bunların ne kadar çoksa o kadar haber değerinin yüksek olması oldu. Kız çocukları, kadın hakları haberlerinde verilerin yüksekliği haber olma olasılığını arttıran bir unsurdu. İşte Babaannemin Kızkardeşleri tüm bunların itirazıdır. Babaannemin Kızkardeşleri’nde; acı, daram ve vahşet yok. Aksine kadınların gerçek hikayelerinde acılar da olsa nasıl güçlü oldukları ve yaşamı yeniden kurabildikleri hikayeler var. Ve o hikayelerden biri de benim babaannemin hikayesidir. Ben ‘kirpiğin yere düşmesin kızkardeşim’ çığlığını ilk babaannemden öğrendim ve onun taşıyıcısı olarak bu kitabı yazdım. İlk kitabım Kişer Pari Mama da ikinci kitabım Babaannemin Kızkardeşleri de hem röportaj hem de kadın hikayelerinden oluşuyor. Esasında yazarlığın ötesinde bir gazetecilik bilinciyle yapılan çalışmalardır.”

“Kızkardeşlik Kavramı”

Babaannemin Kızkardeşleri kitabında “kızkardeş”i birleşik yazan Arslan şunları söyledi:

“Tüm bunlarla birlikte Türk Dil Kurumu’nda ayrı olan ve dil bilimi açısından da ayrı yazdığımız “kız kardeş” bu çalışmamda birleşik olarak karşınıza çıkıyor. Biyolojik yakınlık olarak, aynı anne babadan ya da sadece aynı anneden ve ya aynı babadan dünyaya gelen iki kadının tanımında hala ayrı düşünebildiğim kız kardeş, bu çalışmada bambaşka bir temsili taşıyor. Burada olan kızkardeşlik, kadın mücadelesi içerisinde artık yer bulan ve kadınların mücadele birliğini temsil eden kızkardeşliktir. Ve dolayısıyla kavramsallaşıp artık bu anlamda birleşmelidir.”