MARDİN - Mahkemelerin 'Bilinmeyen', ülkenin Başbakan'ı başta olmak üzere siyasetçilerin de 'eğitim dili olsun' talebine 'bölücülük ve ihanet' olarak nitelendirdiği Kürtçe, Mardin Üniversitesi Sosyal Bilimsel Enstitüsü'nün çıkardığı derginin dili. Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe, Türkçe, Farsça, Arapça ve İngilizce olmak üzere 5 dilde Sosyal Bilimler Dergisi çıkardı.

Kürtçe Türkiye'deki mahkemelerde 'bilinmeyen dil', ülkenin Başbakanı başta olmak üzere siyasetçiler için ise eğitim dili olması istendiğinde 'bölücülük ve ihanetin dili'. Fakat aynı Kürtçe, aynı zamanda Mardin Artuklu Üniversi'nin çıkardığı dergide de artık yer alıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe ve İngilizceyle birlikte Arapça, Farsça ve Kürtçe ilk dergiyi çıkardı. Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Özcoşar’ın editörlüğünü yaptığı Mukaddime dergisi yılda 2 kez 5 dilde çıkacak.

‘Yeni bir bilim’ ile birlikte ‘Yeni bir alim Tipi’ oluşturmak gibi iddialı hedeflerinin olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, "Derginin içeriğinde de anlaşılacağı üzere Ortadoğu’da akademik camianın önemli handikapı olan ‘Dil’ sınırlarının aşılması açısından bir ilki gerçekleştirdik. Yerleşmiş bir anlayışın sınırın dışına çıktık. Türkçe ve Ingilizceyle birlikte Arapça, Farsça ve Kürtçe özetlerle derginin en azından özetler çercevesinde tüm Ortadoğu’ya da hitap etmesini istedik. Türkiye de ilk kez Üniversitenin akademik dergisinde tamamı ‘Kürtçe’ bir makalenin yayımlanıyor olması aştığımızı düşündüğümüz başka bir sınır.

ANF