Meral Geylani / Demokrat Haber

Diyarbakır’ın (Amed) Ofis semtinde Zeze isminde farklı bir kitabevi açıldı. Giriş kapısının sağında ve solunda Şeker Portakalı romanının 86 v e 87. sayfaları duvar resmi olarak sizi karşılıyor. Dijital ve sanal bir dünyaya karşı durarak açılan  kitabevinin farklılığı sadece açılış amacında değil  iç dekorasyonu için kullanılan malzemeler ve kitabevinin dört öğrenci tarafından açılmış olması da dikkat çekici.  Bahtiyar Bayram Türkçe Öğretmenliği son sınıf, Uğur İslamaoğlu muhasebe, Cihan Pekdoğan Açık Öğretim’de bilişim ve Mehmet Kasım Uçar’da Tarih bölümünde okuyorlar.

KİTAP OKUNUP DERS ÇALIŞILABİLECEK BİR MEKAN  

Zeze Kitabevi’nin normal kitabevlerinden farklı olduğunu, sadece kitap alma ve satma yeri olmadığını belirten Bahtiyar, kitap alanların hem kitap okuyup hem çay içebilecekleri yer olduğunu ve ders de çalışabileceklerini belirtti. Misyonlarında ticari amacın olmadığını özellikle belirttiği kitabevine parası olmayanın da gelip raftan kitap alıp okuyabileceğini ve öğrencilerin rahat bir ortamda ders çalışabileceğini de söyledi.  Kitap evi Kütüphane sakinliğinde, ayrıca çocuklar için de bir oda var.

NEDEN ZEZE İSMİNİ SEÇTİK?  

Zeze ismini neden seçtiklerini ise gruptan Uğur anlattı.  Uğur, José Mauro De Vasconcelos’un yazdığı ve çocukluğundan yansımalar içeren Şeker Portakalı romanının baş kahramanı Zeze’nin yaramaz ve sefil bir çocuk olduğunu hatırlattı. Kendisi ve diğer üç arkadaşının Diyarbakırlı olduklarını,  Zeze gibi yoksul ve yaramaz çocuklar olarak Diyarbakır sokaklarında büyüdüklerini söyleyen Uğur;  kendilerini  Zeze’nin yaramazlığı ve yoksulluğu ile bağdaştırdıklarından dolayı kitabevlerine Zeze ismini verdiklerini aktardı.

DEKORASYONU DA KENDİLERİ YAPTI 

Kitabevinin dekorasyonu hakkında konuşan Cihan, birçok şeyi  keyif alarak yaptığını, eski güvercin kafeslerini, meyve sandıklarını ve tahta paletleri rafları yapmak için kullandıklarını aktardı.  Kollektif bir çalışma ile dekorasyonda kendilerini destekleyen arkadaşlarına  da teşekkürlerini belirten Cihan, Büyük Şehir Belediyesi’nden de banklar için destek istediklerini söyledi. 

Zeze bir ev sıcaklığında ve her köşede gençlerin emeklerinin izlerini görmek mümkün.

ZEZE'DE İMZA VE SÖYLEŞİ GÜNLERİ: İLK KONUK KEMAL VAROL   

Bahtiyar, kitabevinde şiir dinletisi, söyleşi ve imza günleri olacağını söyledi.  Zeze’nin bu haftaki konuğunun “Haw” kitabı ile 2014 yılında Cevdet Kudret edebiyat ödülünü alan Kemal Varol olduğunu belirten Bahtiyar; 2 Mayıs’ta saat 17.00 -18.30 arasında söyleşinin olacağını aktardı.

Bahtiyar, çocukların çevresinde kitap okumayı teşvik edecek ortamlarının olmadığını ekleyerek, düzenlenecek söyleşiler, gelecek olan konuklar ve Zeze Kitabevi'nin okumayı teşvik eden ortamı ile çocuk ve gençlere ulaşarak kitap okumayı sevdirmeyi  amaçladıklarını aktardı.