İstanbul'da "onyıllardır kesintiye uğramış" Rum yayın geleneği tekrar canlanıyor. İstos yayınları, Galata Rum İlkokulu'ndaki bir etkinlik ile okurlarıyla buluşuyor. Rum kültür ve mirasına dair temel eserler kadar, güncel çalışmalara da yer veren yayınevinin ilk kitapları tanışma etkinliğinde okurların beğenisine sunulacak.

 

Yaklaşık elli yıllık bir aradan sonra hayat bulan, İstanbul merkezli ilk Rum yayınevi olan istos yayın faaliyetlerine başladı. Yayınevi ilk kitaplarının tanıtılacağı bir açılış ve tanışma kokteyli veriyor.

 

“Onyıllardır kesintiye uğramış bir yayın geleneği canlanıyor” şeklinde duyurulan açılış etkinliği 4 Haziran Pazartesi akşamı, Galata Rum İlkokulu’nda gerçekleşecek.

 

'NOSTALJİYİ PRATİKLE İKAME ETMEK'

İstos, İstanbul Rum topluluğunun birer parçası olan kurucularının kişisel girişimi ile 2011 yılında vücut buldu. Amacını, “Rumların ve şehrin tarihi, kültürü ve hayatına dair çalışmalara bir katkı koymak, on yıllarca kesintiye uğramış bir yayın geleneğini canlandırmak ve ‘nostalji’yle yetinmemek, nostaljiyi halihazırda devam eden pratikle ikame etmek” olarak belirleyen yayınevi, Yunanca ve Türkçe ve Yunanca-Türkçe olmak üzere çift dilli yayımlar gerçekleştirmeyi hedefliyor.

 

İLK KİTAPLARI TANITILACAK

Tanıklıklar, Politika Historika ve Elenika başlıkları altında yayın yapacak olan istos yayınları, bir taraftan ‘temel’ nitelikteki Rum mirasına dair eserleri çevirirken, bir taraftan da Rum kültürünün güncel, edebi ve akademik çalışmalarını okurların beğenisine sunacak. Yayınevi, Türkiye’deki Rum topluluğundan yola çıkarak, araştırma alanını Balkan ve orta doğudaki azınlıklara doğru genişletmeyi planlıyor.

 

4 Haziran 2012 tarihinde, saat 18.00’de Galata Rum İlkokulu’nda yapılacak olan etkinlikte istos yayınlarının ilk kitaplarının tanıtımının yapılacağı belirtiliyor. (Agos)