İsveç Akademisi, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü'nü, Belaruslu gazeteci Svetlana Aleksiyeviç'e layık gördüğünü açıkladı.

Nobel Ödülleri arasında en çok merak edilenlerden biri olan edebiyat ödülü bugün İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirilen bir törenle açıklandı.

Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan 112’nci yazar olan Svetlena Aleksiyeviç’in günümüzde yaşanan acılara dönük polifonik yaklaşımı dolayısıyla ödüle layık görüldüğü ifade edildi. 67 yaşındaki Aleksiyeviç’in Sovyet-Afgan Savaşı’nın ilk ağızdan anlatıldığı Çinko Çocukları ve Çernobil kazasının ele alındığı Çernobil’den Sesler isimli eserleri bulunuyor.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü geçtiğimiz yıl Fransız romancı Patrick Modiano’ya verilmişti.

SVETLANA ALEKSİYEVİÇ YILLARCA GAZETECİLİK DE YAPTI

1948 yılında Ukrayna'nın Ivano-Frankivsk kentinde Belaruslu bir baba ve Ukraynalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Svetlana Aleksiyeviç, 1967-1972 yılları arasında Minsk Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi gördü.

Mezun olduktan sonra yıllarca gazetecilik yapan Aleksiyeviç, ilk kitabı Savaşın Kadına Aykırı Yüzü'nü 1985'te yayımladı.

İkinci Dünya Savaşı'na katılmış yüzlerce kadınla yaptığı röportajlara dayanan kitap, yazarın gelecekte yazacağı eserlerinin ipuçlarını da veriyor, dünyanın yaşadığı en büyük felaketleri, yaşayanların tanıklıklarıyla anlatıyordu.

Svetlana Aleksiyeviç, kişisel internet sitesinde gazetecilik çalışmalarını anlatırken, "İnsanın kendi sesiyle, kendisini anlattığı bir dalı seçtim" demişti.

Daha önce de "onurlu ve yürekli bir yazar olması" nedeniyle, İsveç PEN derneğinin ödülünü kazanan Svetlana Aleksiyeviç, Nobel Edebiyat Ödülleri tarihinde, bu ödüle değer görülen 14. kadın yazar oldu. (Zete, BBC Türkçe)