Geçen yazımda TÜYAP yönetimine ve fuara katılan yayınevlerine tavsiyelerimi yazmıştım. Bu yazıda da TÜYAP'ı ziyaret edeceklere tavsiyelerimi yazayım.

FUARIN DURUMU

Pazar gününün tamamını Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi'ndeki 31. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı'nda geçirdim. Tavsiyelere geçmeden önce geçen yazıyla ilgili birkaç kelam edeyim. TÜYAP'ta geçen yıla göre değişim bir şey yok. Hatta yayınevlerinin stantları bile geçen yıl olduğu yerde! İndirimler yüzde 25-30 seviyelerinde. Yayınevleri bazı kitaplara kampanya yapıp onları yüzde 50'ye kadar indirimle satıyorlar. Sepet veya alışveriş arabası yok. Onca kitabı elinizde taşımanız gerekiyor. Çocuk bahçesi gibi. Koridorlarda imza düzenleniyor ve bazı yerlerde uzun kuyruklar vardı (Mesela Gülten Dayıoğlu için çoluk çocuk, anne baba cümleten uzun kuyruk oluşturmuştu. Buna karşın Zülfü Livaneli ve Ahmet Ümit'in imza etkinliği, imza salonundaydı ve onlarda da doğal olarak uzun kuyruklar vardı.) Sonuç olarak fuar benim için hayal kırıklığı yarattı. Almak istediğim kitapları internet sitelerinden, kredi kartıyla ve 12 taksitle alacağım. Üstelik kapıma kadar getirilecek. Özetle, indirimli kitap sayısı çok az.

GİDECEKLERE TAVSİYELER

Ulaşım: Anadolu yakasından gidecekseniz, metrobüsü tercih edin. Servisi tavsiye etmem. Fakat ne yapın edin oturun. Zira 1 saat 25 dakikalık yolculuk sizi bekliyor. Ayrıca fuar alanında da gezeceksiniz. Bel ağrısı çekmemek için oturun! Metrobüs içinse 34 numaralı metrobüsü değil, 34A numaralı olanı tercih edin. Zira 34A, Zincinlikuyu'da değil Cevizlibağ'da son buluyor. Orada da boş olarak 34C numaralı metrobüsler geliyor. Onlar da Avcılar'da durmuyor, Beylikdüzü'ne kadar devam ediyor. Böylece 2 araçla Söğütlüçeşme'den Beylikdüzü'ne ulaşmanız mümkün.

Yemek: İçerde kesinlikle yemek yemeye çalışmayın. Üç olumsuzluk bir arada: Kötü yemek, yüksek fiyat ve uzun kuyruk! Bu nedenle ya yanınıza sandviç filan alın ya da fuarın hemen girişindeki McDonalds'da bir şeyler yiyin ya da aç değilseniz paket servis yaptırın. İçecekler konusunda da tavsiyem aynı. Ya yanınıza su-kola vb. alın ya da girişte bu sorununuzu (seyyar satıcılardan) çözün.

Bilet: Ben basın kartımı göstererek içeriye ücretsiz girdim. Fakat öğrenci değilseniz 5 TL'lik biletle içeri girebiliyorsunuz. Fakat bunun da ucuz yollu çaresi var: Metrobüs çıkışında 1,5 TL'ye davetiye satanlar var. Onlardan alabilirsiniz. Fakat herhangi bir basın kartınız varsa mutlaka kullanın. Zira size fuar için basın kartı çıkartıyorlar, böylece stantlarda yayınevleri size ekstra indirim yapabiliyor. Ayrıca bazı yayınevleri fuar katılımcısı diğer yayınevlerinin personeline ekstra indirim yapıyor.

Gezi: Fuarın tamamını gezmek istiyorsanız benim gibi 1 nolu salondan giriş yapıp her tarafı zigzaglarla gezin. Böylece gözden bir şey kaçırmanız zor olur. Fakat her bir salondan sonra (salonları dik kesen) 10 nolu salona geçip oradaki sandalyelere veya seminer alanına oturarak dinlenebilirsiniz. Fakat tüm fuarı gezmek için bir gün yeterli değil. Bu nedenle ben gelecek cumartesi günü tekrar gitmeyi düşünüyorum.

Ben sınav kitapları satılan 5 ve 6 nolu salonları gezmedim. 4 nolu salon ise en çok ilgimi çeken yerler oldu. Burada Sivil Toplum Örgütleri ve bağımsız, ticari olmayan yayınevlerinin stantları bulunuyor. Sohbet etmek, bilgilenmek için iyi bir alan.

Özel Alan: 10 numaralı salon yani Uluslararası Salon, satın almalık değil, gezmelik. Burada başka ülkelerin Türkçeye çevrilen eserleri ya da Türk edebiyatının o ülke diline çevrilmiş eserlerini toplu olarak görmek mümkün. Ayrıca telif ajansları da burada. Telif hakkı satın almak veya kitabınızı yurtdışında pazarlatmak için irtibat kurabilirsiniz.

Çizgi Roman: Marmara Çizgi, Büyülü Rüzgar ve Oğlak Yayınları'nın standlarında geniş bir içerik sizi bekliyor. Buralarda arayıp bulamadığınız setleri satın almak veya eksik sayılarınızı tamamlamak mümkün. Ayrıca Yordam Kitap standında 5'li manga seti var (Kapital, Komünist Manifesto vb.) O seti yüzde 50 indirimle alabilirsiniz.

İyi eğlenceler!