İlk kez birlikte imc tv 'ye konuk olan BDP’nin Diyarbakır Eş Başkan Adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı almış olduğu "Yapı Rezerv Alanı" kararıyla Diyarbakır'ın en önemli yeşil ve doğal alanı olan Hevsel Bahçeleri'nin kentleşmeye açılmasının önünü açtı. Kararı değerlendiren Kışanak, "Bütün Amed halkını bizimle birlikte Hevsel Bahçeleri'ne, bu tarihi mekana sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

"HEVSEL BAHÇELERİ'Nİ KORUMALIYIZ"

Hevsel Bahçeleri'nin Diyarbakır'ın kimliğinin ve tarihinin bir parçası olduğunu vurgulayan Kışanak, "Hevsel bahçeleri Amed'in kimliğinin, bir parçasıdır. Hevsel Bahçeleri, konut rezerv alanı olursa, imara açılırsa, bu bahçeler ortadan kalkarsa kesinlikle Amed'in kimliğinin, tarihinin bir parçası yok olacak. Hevsel Bahçeleri üzerine türküler, maniler söylenen, tarihi geçmişi olan bu kentin, kültürel ve tarihi dokusunun da bir parçasıdır. Kesinlikle Hevsel Bahçeleri Hevsel Bahçeleri olarak kalacak. Bu konuda mücadeleyi sonuna kadar elimizdeki bütün imkanları kullanarak sürdüreceğiz. Bütün Amed halkını bizimle birlikte Hevsel Bahçeleri'ne, bu tarihi mekana sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yerel yönetim olarak kesinlikle merkezi yönetimin, Çevre Bakanlığı'nın her türlü uygulamasına karşı çıkacağız. Doğal yapısını, doğal halini korumak için mücadele içerisinde olacağız. Halkımızı da bu konuda duyarlı olmaya ve bu toplumsal refleksi ortaya çıkarmaya davet ediyoruz. Hep birlikte Hevsel Bahçeleri'ni korumalıyız hatta çoğaltmalıyız. Şu anda dünya ekoloji hareketinin tartıştığı en önemli konulardan birisi kent bahçeleridir. Bu kadar devasa yapılaşma, bu kadar devasa mekanik hayat içerisinde insanların günlük taze meyve ihtiyacını daha yakınlarından karşılayabilecekleri kent bahçeleri şu anda dünyada büyük kentlerin tartıştığı bir politikadır. O nedenle biz Hevsel'i çoğaltacağız. Amed'te bunun imkanlarını araştıracağız. Var olan arazilerde kentin çeşitli alanlarında benzer bahçe modellerini açığa çıkartmak, onları yeşertmek ve çoğaltmayı arzuluyoruz" dedi.

"HEVSEL'İ HER TÜRLÜ RANTA, TALANA KAPATACAĞIZ"

Hevsel Bahçeleri'nin önümüzdeki dönem orman olacağını belirten Kışanak, "Ne Toki'nin ne Çevre Bakanlığı'nın bu bölgeyi konut rezerv alanı ilan etmesine yapılaşmaya açmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu kentin bir akciğere ihtiyacı var; biri Hevsel'dir biri de kent ormanıdır. En kısa zamanda orayı ağaçlandıracağız. Hevsel'i her türlü ranta talana kapatacağız. Belediyemiz yasal girişimleri başlattı. Ne yazık ki yerel basından öğreniyoruz ki, bu kente aday olan Sayın Ensarioğlu da Çevre Bakanlığı'nda bu tür projelerin yapıldığı, bunun hayata geçeceğine dair sözler söylemeye başlamış. Umarım Ankara'da yapılan planlarla Amed'i talan etme yaklaşımını bu kentte söyleyemez. Uygulayamayacağı çok açık, öyle bir şansı yok ama bunu söylemeye bile cesaret edememeli" dedi. 

"DİYARBAKIR CEZAEVİ'Nİ MÜZE YAPACAĞIZ"

Kürt sorununun çözümü konusunda mücadelelerine devam edeceklerini kaydeden Kışanak, "Hem Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda, hem yerel özerklikler konusunda önemli gelişmelere tanık olacağız. Diyarbakır'daki işkenceleri ile ünlü E Tipi cezaevini müze yapacağımıza inanıyorum. Bu konuda toplumsal bir talep ve beklenti de var, bunun mücadelesi de örgütleniyor" dedi.

"RAYLI SİSTEMİ AMED'E KAZANDIRACAĞIZ"

Diyarbakır'da yapmayı planladıkları diğer projelere de değinen Kışanak, kente güneş enerji sistemi kuracaklarını belirtti: "Diyarbakır için acilen yapılması gereken birkaç şey var. Toplu taşımayı güçlendiren raylı bir sisteme ihtiyacımız var. Bunun maddi imkanlarını yaratıp en hızlı şekilde raylı sistemi kentimize kazandıracağız. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Amed'e güneş enerjisini getirmenin imkanlarını yaratacağız. Belki başlangıçta belediyenin kendi elektrik tüketimini karşılayacak paneller kurarak en azından belediyenin giderlerini azaltan ve bir örnek pilot uygulama olarak başlayabilir. Hem kırsal kalkınmanın hem ekolojik üretimin de bir parçası olarak güneş enerjisini Amed'le tanıştıracağız."

"KADIN ADAYLARIMIZ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK"

Diyarbakır Eş Başkan Adayı Fırat Anlı da kadın adaylar üzerinden yürütülen tartışmayı eleştirdi. Anlı, "Kadın adaylarımızın eş başkanlık üzerinden tartışılması,  ters tepecektir. Kadın bileğinin hakkıyla ve mücadelesiyle bu noktaya gelmiştir. Bundan sonra da daha ileri bir noktaya götürecektir. Sadece Türkiye'ye, Ortadoğu'ya değil dünyaya da iyi bir örnek oluyoruz. Ne yazık ki kadınlarımız son derece mütevazı olduğu için bu görünmüyor. Bu Etiyopya'da, Venezüella'da, Filistin'de ya da Uzak Asya'da olsaydı Türkiye'de günlerce bu konu tartışılacaktı. Mesele Kürt kadını olunca mesele Kürt siyasal hareketin performansı olunca Rojava'yı da görmeyebiliyorlar, yerel yönetimdeki bu arayışı da görmüyorlar" dedi.

"ÇOCUKLAR ÜŞÜMEYECEK VE AÇ UYUMAYACAK"

 Programda sosyal projelerine de değinen Anlı, "Bu şehirde bir çocuk üşümeyecek, bir çocuk aç uyumayacak diyebileceğimiz bir noktayı hayal ediyoruz, bunun mücadelesini vereceğiz. Hiçbir insanımız gayrıinsani şartlarda yaşamayacak. Diyarbakır hak ettiği onurlu yaşama kavuşacak" ifadelerini kullandı.