Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine cezaevlerinde 67 gün açlık grevini sürdüren PKK'li tutukluların sabah saatlerinde açlık grevlerini sonlandırdıklarını açıklamaları üzerine, açlık grevindeki Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder DTK binasında basın toplantısı düzenledi.

Cezaevlerinde verilen kararların kendilerine rahat bir nefes aldırdığını ifade ederek sözlerine başlayan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, dün cezaevlerinde yaptıkları görüşmelerde tutukluların, "Sayın Öcalan'ın açıklamaları bizim için esastır" dediklerini hatırlattı. 12 Eylül'de tutuklular tarafından başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin 60'ıncı gününde 'talepleri taleplerimizdir' diyerek kendilerinin de açlık grevine başladıklarını hatırlatan Kışanak, "Bu grev amacına ulaşmıştır" dedi.

'BU 68 GÜN TÜRK SİYASAL TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR DİRENİŞ SAYFASIDIR'

Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu 68 gün Türk siyasal tarihinde önemli bir direniş sayfası olarak, Kürt direniş tarihinde ise önemli bir süreç olarak yer aldı. Bu 68 gün hem Türkiye siyasal tarihi hem de Kürt halkının mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Bu süreçte milyonlar 'talepleri bizim de talebimizdir' diyerek ayağa kalktı. AKP'nin tüm olumsuz yaklaşımlarına karşı Kürt ve Türkiye halkları büyük bir direniş ortaya koydu. AKP Hükümeti'nin talimatıyla polisin şiddetine rağmen sokakta direniş büyüdü. "

KIŞANAK: ÇAĞRI TÜRKİYE’Yİ KAOSUN KIYISINDAN ALDI

Öcalan'ın çağrısının Türkiye'de yaşanacak bir kaosun, felaketin önüne geçtiğini ifade eden Kışanak, "Sayın Öcalan bir kez daha lider ve önder olduğunu ortaya koyan tarihsel bir duruş sergilemiştir. İnsan yaşamına ne kadar değer verdiğini gösterdi ve bu eylemin sonuçlanmasında önemli bir katkı sundu. 60 günden sonra her an ölüm haberi duyacağımız kaygısıyla yaşadık. Dün İmralı'dan gelen çağrı nefes aldırdı. Bu çağrı, Türkiye'yi kaosun kıyısından alan bir çağrı olmuştur. Sayın Öcalan tarihsel rolünü oynamıştır" diye konuştu.

'KÜRT SORUNU HALA YERİNİ KORUYOR'

Cezaevlerindeki açlık grevlerinin sonlandırılmasından sonra kendilerinin de grevlerini sonlandırdıklarını belirten Aysel Tuğluk ise, "Biz defalarca Kürt meselesinde Sayın Öcalan'ın rolüne, bu mesele çözülmek isteniyorsa Sayın Öcalan'ın muhatap alınması gerektiğini ifade ettik" dedi.

ÖNDER: 'GANDHİ YAPINCA BİLGE, KÜRTLER YAPINCA GUNDİ OLUYOR'

İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, "68 günlük bu eylemde kulaklarımız 12 Eylül mimarlarının sesi ile çınladı. Kenan Evren, Hikmet Sami Türk ne diyorsa bu devletin homurtuları da o oldu" dedi.

Siyasi iktidarın uygulamaları karşısında "Kürtler umut etmeyi bıraktı" ifadesini kullanan Önder, "Sen sadece annelerin oturduğu bir çadıra 38 gaz bombası atarsan senden umut edilecek bir şey kalmamıştır. Umut etmeyi bıraktılar çarenin kendi ellerinde olduğunu gördüler. Evlatlarının yanında durarak bunu tüm Türkiye halklarına gösterdiler aslında. Bununla Türkiye siyasi tarihine ve demokrasi tarihine de altın bir çivi çaktılar. Kürtler bu kibirli beyzadelere bir türlü eylem beğendiremiyor. Bakın işte Gandi var şu var bu var... Gandi yapınca bilgelik oluyor, Kürtler yapınca gundilik oluyor. Demokratik siyaset alanı bu kadar daraltılmasaydı Türkiye'nin gündemi ne savaşla ne de açlık greviyle dolmazdı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından açlık grevinde olan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, DTK Daimi Meclis üyeleri, BDP'li Milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e karanfil dağıtıldı. Açlık grevcileri kendilerine dağıtılan karanfilleri basın emekçilerine dağıtarak onlara da teşekkür etti. (anf)