Diyarbakır'da anadilde eğitim talebiyle binlerce kişi alanlara çıktı. 

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, anadilde eğitim hakkına mutlaka kavuşulacağını belirterek, "Kürdistan'da Kürt olarak yaşayacağız, Kürtçe konuşacağız, Kürtçe eğitim göreceğiz" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP Diyarbakır İl Örgütü öncülüğünde biraraya gelen binlerce kişi, "anadilde eğitim" talebiyle Koşuyolu Parkı'ndan Ofis semtine yürüdü.

Yürüyüş öncesi Ofis semti ve Koşuyolu Parkı çevresine çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve yüzlerce çevik kuvvet polisi yerleştirildi. Parkın içerisinde oturanlar arandı.

İnsan Hakları Anıtı önünde başlayan yürüyüşte, "Azadiya zimên di çareseriya neteweya demokratîk de ye", "Aştiyek mayînde bi azadbûna zimanê Kurdî pêkane", "Li dijî mêtingeriyê parastina ziman peywira me ye", "Nebûye millet hiç kesek bê zıman, nêbiyo millet qet kesêke be ziman" vb. çok sayıda pankartların yanı sıra Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çeken ve "anadilde eğitim" taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.



Yürüyüşün başlamasının hemen ardından çok sayıda çevik kuvvet polisi ile barikat kuran polis, güzergâhın "yürüyüş güzergâhı" olmadığı gerekçesiyle izin verilmeyeceğini belirtti. BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, yürüyüşçüleri ablukaya almak isteyen onlarca polisi işaret ederek, bunun bir "provokasyon" olduğunu söyledi. Yapılan görüşmelerin ardından binlerce kişi, Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önüne doğru yürüyüşe geçti. AZC Plaza önünde son bulan yürüyüşün ardından BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak açıklamaya katıldı.

İlk olarak hazırlanan Kürtçe metni okuyan KURDÎ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, bugün başlayan yeni eğitim öğretim yılının en çok çocuklar ve öğrenciler üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekerek, "Halkların geleceği olan çocukların kendi dillerinde eğitim almamaları hem halkın hem de çocukların geleceğini karartmaktadır" diye konuştu. Kürt çocuklarının yıllardır asimilasyon politikalarına maruz bırakıldığını ifade eden Gültekin, her zaman okullarda okutulan "Andımız"ın bunun somut ifadesi olduğunu belirtti.

'BUNDAN DAHA BÜYÜK AYRIMCILIK OLABİLİR Mİ?'

Türkiye'de en büyük ayrımcılığın eğitim alanında olduğuna dikkat çeken BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, anadili Türkçe olan çocukların Türkçe eğitim veren okullara gittiğini; ancak Kürt çocuklarının ise Kürtçe eğitim veren okullardan mahrum kaldığını belirterek, "Bundan daha büyük ayrımcılık olabilir mi?" diye sordu. Anadilin insan varlığını ayrılmaz bir bütün parçası olduğuna işaret eden Kışanak, "Türkiye'de anadil yasaklanarak, inkar ederek ve anadilde eğitim imkanını ortadan kaldırılarak ırkçılık ve ayrımcılık yapılmaktadır" diye konuştu. Açıklama sırasında polislerin kitleyi ablukaya almasına sert tepki gösteren Kışanak, "Burada ibretlik bir tabloyu hep beraber izliyoruz. İnsanlar, anadilde eğitim hakkını savunmak ve bu konuda demokratik görüşlerini ifade etmek için bir açıklama organize ediyorlar; ama bu sokağın dört bir yanı polisler, polis araçlarıyla çevrilmiş durumdadır" dedi.

BÜLENT ARINÇ'A YANIT

"Anadilde eğitim isteyenlere 'Kuzey Irak'a gitsin' diyen Bülent Arınç'a Kışanak şu sözlerle yanıt verdi:

"Kürtçe anadilde eğitim hakkını savunanlara ve anadilde eğitim almak isteyenlere 'Kuzey Irak'a gitsin' demek kimsenin haddi değil. Bu topraklar Kürtlerin kadim, anayurdudur. Bin yıllardan beri böyledir ve böyle kalmaya da devam edecektir. Biz kendi kentimizde, köyümüzde, ata topraklarımızda, anavatanımızda kendi anadilimizle eğitim hakkına mutlaka kavuşacağız. Bu sizin icazetinize bağlı değildir. Bir yere de gitmiyoruz, buradayız. Kendi topraklarımızda özgür bir yaşamı, demokratik yaşamı inşa edinceye kadar burada kalacağız ve direneceğiz. Biz burada kendi anavatanımızda Kürdistan'da Kürt olarak yaşayacağız, Kürtçe konuşacağız, Kürtçe eğitim göreceğiz."

"Demokrasi paketi" tartışmalarına da değinen Kışanak, anadilde eğitimi hak olarak görmeyen zihniyetin, çözümün önünü kapatmaya çalıştığını dile getirdi.

'VERGİMİZİ KUZEY IRAK'A MI VERİYORUZ?'

Kışanak, "Kürt'ten vergi alacaksın ama Kürtler, 'ben Kürtçe eğitim istiyorum' deyince 'Kuzey Irak'a gidin' diyeceksiniz. Vergilerimizi bölgesel Kürt hükümetine mi veriyoruz. Anadilde eğitim için özel okullarla geçici formüller bulmak isteyenler de var. Bunlar doğru yaklaşım değildir" diyerek, şunları ifade etti: "Her yurttaş vergisini veriyor ve karşılığında da hizmetini de alacaktır. Eğer Kürtlere 'Kürtçeyi kamusal alanda bir hizmet olarak vermiyorum' diyorsa, Kürtlerden aldığı verginin yarısını da 'almıyorum' diyecek. Kürtler de parasını toplar, kooperatif, dernek kurar ve çocuklarına bu eğitimi sağlar. Çocuklarımıza her sabah okulda 'varlığım Türk varlığına armağan olsun' dayatılmaktadır. Biz köle miyiz? Bu kölelik düzeni değişecek. Hiç kimsenin varlığı hiç kimseye armağan olmayacak."

Kışanak, asimilasyonu durdurmak için her yerde anadilde konuşulması gerektiğini ve anadilin güçlü bir şekilde savunulmasını istedi. Kürt halkının temel insani haklarını bilince çıkartarak doğru tutum alması ve mücadele etmesi durumunda hiçbir ırkçı anlayışın bunun karşısında duramayacağını belirten Kışanak, "Kim ki çocuğuna anadilde eğitim vermek istiyorsa, kim ki çocuğunu kendi diliyle geleceğe hazırlamak istiyorsa, en demokratik hakkı olan boykot hakkını kullansın. Bu demokratik mücadeleyle bu yanlışı hep beraber durduralım" diyerek sözlerini tamamladı.

Kışanak'ın konuşmasının ardından eylem sona erdi. (ANF)