KCK yöneticileriyle görüşmek için 4 Temmuz günü Kandil’e giden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’tan oluşan heyet, Kandil’deki temaslarını tamamlayarak  dün Hewler’e döndü.

Burada heyet adına basın açıklaması yapan BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, görüşmelerinin olumlu geçtiğini ve görüşmenin sürece pozitif bir katkı yapmasını beklediklerini söyledi. Hükümet’le de benzer bir görüşme yaptıklarını ve ardından KCK yöneticileriyle görüşme gereği duyduklarını söyleyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biliyorsunuz arka arkaya birkaç talihsiz olay yaşanmıştı. Lice’de gösteri yapan halkın üzerine ateş açılması ve sivil bir yurttaşımızın askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesi, yine Diyarbakır’da toplumsal bir gösteriye çok sert müdahale edilmesi ve siyasi olarak söylenen bazı sözler barış süreciyle ilgili bir gerilim ortamı yaratmıştı. Bu nedenle görülen lüzum üzerine biz de hem hükümet ile hem de KCK yöneticileriyle görüşmeler yaptık. Görüşmelerin sürece olum katkı yapacağını umuyoruz.” 

ÖCALAN DAHA FAZLA İNSANLA GÖRÜŞMELİ

Kışanak, geri çekilme ile ilgili soru üzerine Kandil’deki görüşmelerinde KCK yöneticilerinin kendilerine “Biz tarihi bir karar aldık bunun farkındayız. Kararımızın arkasındayız. Bu kararı ilerletmek için büyük gayret ve çaba içerisindeyiz. Süreç durmuş değil, ilerletmek istiyoruz. Fakat bu kararlılığımızın yanı sıra kaygılarımızı, eleştirilerimizi ve beklentilerimizi de ifade etmek istiyoruz” dediklerini de aktardı.

Kışanak, özellikle PKK lideri Abdullah Öcalan ile diyalog ve temasların sınırlı olmasına dikkat çekti. Kışanak, “Sürecin başlamasıyla birlikte Öcalan’ın daha fazla insanla tartışma ve görüşmeler yapması arzu ediliyordu. Ne yazık ki bunlarda partimizin heyetleriyle sınırlı kaldı. O da heyetler çok düzenli gidemiyor, gidildiğinde de heyetlere her defasında müdahale ediliyor. Bütün bunlar bu barış sürecinde üzerinde konuşmamız, tartışmamız ve çözmemiz gereken konular” dedi.

SON AYLARDAKİ GELİŞMELER OLUMSUZ SİNYALLER VERİYOR

Büyük umutlarla başlatılan barış sürecinin ilerletilmesi için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatan Kışanak, son aylarda yaşanan bazı gelişmelerin olumsuz sinyaller verdiğini söyledi. Geri çekilmenin tarihi bir adım olduğunu ama tek başına yetmediğine vurgu yapan Kışanak, devamla şöyle konuştu:

“Biz başından beri bizlerin hem barışa hem demokrasiye ihtiyacımız olduğunu söyledik. Demokratikleşme yönünde de çabaların ve adımların atılması gerekirdi. Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması gerekirdi. Bu konuda önemli beklentiler var, ama buna denk düşen bir durum söz konusu değil. Yine cezaevlerinde binlerce tutuklu var, karakol yapımları devam ediyor. Her geçen gün yeni korucu alımları yapılıyor. Sivil gösterilere çok sert müdahaleler gerçekleşiyor. Lice’deki olayda bir kişinin yaşamını yitirmesi ve yirminin üzerinde insanın yaralanması gerçekten süreci oldukça zorlayan durumlardı. Yine sayın Başbakan’ın akil insanlarla yaptığı toplantıda anadil konusunda bir çalışmalarının olmadığını, seçim barajının tartışılamayacağı benzeri açıklamalar yapması siyasi olarak ortamı gerdi. Çünkü toplumun kalıcı barışa doğru yol almak gibi bir beklentisi ve istemi vardı. Akil insanlar çalışması herkesin değer biçtiği bir çalışmaydı. Bazı eksikleri olmasına rağmen, güçlü bir şekilde de yürütüldü. Akil insanlar heyetinde yer alanlar önemli bir çabayı, emeği ortaya koydular. Fakat sayın Başbakan ile yapılan görüşmede sayın Başbakan’ın basına yansıyan konuşmaları olumsuz bir atmosfer yarattı. Siyasi olarak da beklentileri biraz öteleyen bir yaklaşımdı. Bütün bunları toplamı aslında yürütülecek olan barış görüşmelerinin önünde küçük diyebileceğimiz sorun alanları. Tabii bunlara özellikle küçük demek istiyorum. Büyük sorun demek istemiyorum. Çünkü yaptığımız görüşmelerde taraflar süreci kararlılıkla ilerletme arzusu içerisindeler."

HEYET KDP YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Heyet akşam saatlerinde Federal Kürdistan Bölgesi başbakanı danışmanı Sami Herguşi ve KDP politbüro üyesi Kemal Kerküki’yle bir görüşme gerçekleştirdi. Heyet bugün saat 2:30’da da Hewler’den hava yoluyla Türkiye’ye döndü.