Nisa Leyla

Amerika’da yaşayan ve Miletus dergisini çıkartan Umit Sener Ta’nın Böcekçiler Çarşısı ve Virginia Woolf’a Mektuplar adlı iki şiir kitabı vardır. Amerika’da Booksi edebiyat sitesinin açtığı şiir yarışmasında Virginia Woolf’a Mektuplar adlı şiiri en çok okunan şiir olmuştur. Hâlâ şiir yazmaya ve editörlük yapmaya devam etmektedir.

Son kitabı Kısa Pantolonlu Yetişkinler Bandosu, Ankara, 2020 İzan Yayıncılık’tan çıktı. İçinde toplam 37 şiir olan bu kitabında, zaman parçacıklarını toplayan, yeteri kadar yara aldığı bu çağın bitmesini ve yeni çağlarda taşlanmak istediğini belirten “amin” şiiriyle başlamaktadır.

“Bebeklerin tabutları küçüldükçe/ suçumuz büyüyor sanki/ kağıttan evler yaptık/ üstümüze düşecek bu ülke” diyerek toplumsal duyarlığını gösterir.

Kaybettiklerimiz yanlış attığımız adımlar yüzünden diyen, aşkın her daim var olduğu bu dünyada kendini de aşkı da eleştirmektedir. Kendinden başlayarak, aşk, barış, bedreddin, bebeler, boşluk’a ulaşıncaya kadar şiire tema olabilecek kavramları şiirsel bir dille yazmıştır.

Toplumsal ego ve köpükten dünyaya dokunarak kahkaha tüccarlığını bitirerek, herkesin kimliğini koruması gerektiğini söyler: “alkışları bitirin/ devam edelim/ oyunumuz deri değiştirmece/ kahkaha tüccarlığı/ kimliğimiz belli/ düğmemiz kavuşmaz/ kibrimizden/ ne kadar çoksak/ o kadar severiz kendimizi”

Çocuklardan, çilek kokularından, insanın gülen ve çirkin yanından, tabiattan vazgeçmeyen şair, kısıtlı zamana sitem ve en sonunda da Zehir adlı şiirle kitabını sonlandırır.

“bana zehir lazım

damarımdan nikotin

sırtımdan giren anestezi

uyuşmuş bir bölgenin

tek evladıyım”