Bilim insanları tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre, kısa boylu insanlarda görülen ve 'Napolyon kompleksi' olarak da bilinen 'Agresif ve Otoriter Kısa Adam Sendromu'na sahip kişilerin psikopat olma olasılıkları daha yüksek.

ABD'li bilim insanları, Napolyon kompleksini mercek altına aldı ve ortalamaya göre daha kısa boylu olan insanların, psikolojide 'narsisizm, makyavelizm ve psikopati'yi ifade eden 'Karanlık Üçlü' kişilik özelliklerine sahip olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu keşfetti.

Hakemli bir akademik dergi olan Personality and Individual Differences Journal'da yayımlanan çalışma, 367 kişi üzerinde yürütüldü ve katılımcılar, karanlık özellikler için standartlaştırılmış 12 soruluk bir test olan 'The Dark Triad Dirty Dozen' (Karanlık Üçlü Kirli Düzine) anketini doldurdu.

Söz konusu test uyarınca katılımcılardan, "İstediğimi elde etmek için başkalarını manipüle etme eğilimindeyim" veya "Duygusuz veya duyarsız olma eğilimindeyim" gibi çeşitli ifadelere ne kadar katıldıklarını sıralamaları istendi.

Bunun yanı sıra, boylarıyla ilgili olarak da "Keşke daha uzun olsaydım" ve "Boyumdan memnunum" gibi benzer ifadeleri de puanlamaları istendi. Ayrıca, boy ölçüleri de soruldu.

Çalışma şaşırtıcı bir biçimde, ortalamaya göre daha kısa olan erkek ve kadınların daha fazla "Karanlık Üçlü" özellik sergilediklerini ortaya koydu.

Yani, boylarından memnun olmayan deneklerde bu özelliklerin daha fazla olduğu tespit edildi.

Araştırmayı yürüten ekibin başı Peter K. Jonason'a göre, kısa boylu insanlar, özellikle de daha uzun boylu olmayı dileyenler; "gösteriş yapma, çatışmacı olma ve güçle ilgilenme" gibi özelliklerle daha fazla karakterize oluyorlar.

Ortalamaya göre daha kısa olan erkeklerin, "narsistik özelliklere sahip olma ihtimali" daha yüksek. Jonason, bunun genellikle kısa boylu erkeklerin "saygı kazanma" mücadelesinden kaynaklandığının altını çiziyor.

Jonason'a göre, bu sendroma sahip kısa boylu erkekler saygı talep edebilir, suçlarını başkalarına yükleyebilir ve romantik partnerlerini özellikleriyle etki altına almaya çalışabilir.

Aynı sendroma sahip kısa boylu kadınlar ise "daha cazip görünmek ya da koruma ve servet edinebilmek" için aldatmacaya başvurabilir.