ABD'de yapılan bir araştırma yetişkinlikte çok fazla kırmızı et yemenin meme kanseri riskini az da olsa artırabileceğine işaret ediyor.

Harvard Üniversitesi uzmanları, kırmızı et yerine fasulye, bezelye, mercimek, kümes hayvanı eti, kabuklu yemiş ve balık tüketiminin genç kadınlarda kanser riskini azaltabileceğini belirtiyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, çok fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin bağırsak kanseri riskini artırabileceğini ortaya koymuştu. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Harvard Üniversitesi'ndeki araştırma kapsamında 24-43 yaşları arasındaki 89,000 kadının sağlık durumları incelendi. Ardından meme kanseri olan 3 bin kadının beslenme alışkanlıklarına bakıldı.

Doktor Meryem Fervid, sonuçları İngiliz tıp dergisi British Medical Journal'da yayımlanan araştırmalarıyla ilgili olarak "Yüksek miktarda et tüketimi meme kanseri için bir risk faktörü olabilir" dedi, ancak bu riskin "küçük" olduğunu söyledi.

Oxford Üniversitesi'nden sağlık araştırmaları uzmanı Prof. Tim Key, bu araştırmadanın kırmızı etle meme kanseri arasında sadece "zayıf bir bağlantı" kurduğunu ve bunun, ikisi arasında kesin bir bağlantı olmadığına dair yaygın görüşü değiştirecek nitelikte olmadığını söyledi.

Prof Key, "Kadınlar meme kanseri riskini, sağlıklı bir kiloda kalarak, daha az alkol tüketerek, fiziksel aktivite içinde olarak azaltabilir. Ayrıca, bağırsak kanseriyle ilişkilendirilen kırmızı et yerine fasulye ve balık yemek tüketmek kötü bir fikir değil" dedi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, günde 90 gramdan (pişirilmiş ağırlık) fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketenlerin bunu 70 grama düşürmesi tavsiyesinde bulunuyor.