Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, genel seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle başkent Bişkek’te olağanüstü hal ilan etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı, ülkede ayaklanmalar sonucunda ortaya çıkan şiddet olayları ve insanların yaşamı ve sağlığına yönelik tehdit ile bağlantılı mevcut durum nedeniyle bu tür önlemler aldı. Olağanüstü hal, Kırgızistan'daki durumun süratle istikrara kavuşturulmasının yanı sıra, vatandaşların yaşamı ve sağlığının korunması, güvenliklerinin sağlanması amacıyla ilan edildi” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un kararnamesiyle İçişleri Bakan Yardımcısı Almazbek Orozaliyev, Bişkek’teki silahlı kuvvetler komutanlığına getirildi. Bişkek’te ayrıca sokağa çıkma yasağı uygulanması planlanıyor.

ESKİ CUMHURBAŞKANINDAN İSTİFA ÇAĞRISI

Seçim protestoları sırasında taraftarları tarafından salı günü cezaevinden çıkarılan Atambayev, kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi Genel Merkezi'nde taraftarlarına seslendi. Cezaevinden çıkarılan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un istifa etmesini istedi. Atambayev, iktidarı döneminde yaptığı hatalardan dolayı Kırgızistan halkından özür dileyerek, Cumhurbaşkanı Ceenbekov'u sert şekilde eleştirdi.

Kırgızistan'da, 4 Ekim'deki parlamento seçimlerinden sonra protestolar başlamış, binden fazla kişi yaralanmıştı. 6 Ekim gecesi ise protestocular Devlet Başkanlığı Sarayı'na girmiş ve eski Devlet Başkanı Almazbek Atambayev hapishaneden çıkarılmıştı. Daha sonra Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmişti. Başbakan Boronov istifa etmiş ve ülkede iki koordinasyon kurulu oluşturulmuştu.