Bilim insanları, Uluslararası Birimler Sistemi’ndeki dört ölçü biriminin tanımını değiştirdi. Fransa’nın Versailles kasabasında yapılan Ağırlık ve Ölçüler üzerine Genel Konferans’ta, aralarında kilogramın da bulunduğu bir dizi ölçü birimi yeniden tanımlandı.

Buna göre, kilogram artık fiziksel değişmezler üzerinden tanımlanacak. Kilogramın tanımı 1889’dan bu yana ‘Le Grand K – Büyük K’ adı verilen ve Paris’in dışında, güvenli bir kasadaki hava geçirmez fanusta saklanan platin-iridyum bazlı bir külçeyle yapılıyordu. Dünyadaki bütün kilogram ölçüleri bu külçe ile eşitlenerek tanımlanıyordu.

50’den fazla ülkeden bilim insanının ‘evet’ oyu vermesiyle, kilogram artık bir matematiksel formüle göre tanımlanacak. Bu yolla, Paris’teki külçenin ağırlığında yıllar içinde meydana gelen değişimler nedeniyle ölçü biriminde de sapma yaşanmasının önüne geçilecek. Kuantum mekaniğine dayanan yeni formül, Planck sabiti (h) üzerinden tanımlanacak.

Konferansta tanımları değiştirilen diğer ölçü birimleri arasında Kelvin ısı ölçüsü, elektrik akımlarını ölçmek için kullanılan amper birimi ve mol birimi de bulunuyor.