CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 6'lı masa tarafından cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesi Alman basınında geniş bir şekilde yer aldı.

Televizyonlar, gazeteler ve internet siteleri yayınladıkları haber ve yorumlarda Erdoğan rejiminin sonunun göründüğü değerlendirmelerinde bulundular.

ERDOĞAN ÇÖKÜŞÜN ARİFESİNDE Mİ?

Türkiye'de son dört günde yaşananları “Erdoğan çöküşün arifesinde mi? Son oyun başladı” başlığı altında aktaran haber sitesi t-online muhabirleri Partick Diekmann ve Daniel Mützel, muhalefet partilerini Kılıçdaroğlu'nun adaylığı üzerinde anlaşmasını “sürpriz bir başarı” olarak nitelediler.

Erdoğan'a karşı olan bütün kesimlerin Kılıçdaroğlu'nda destek vereceğine dikkat çeken t-online, Erdoğan iktidarının yüksek enflasyon ve deprem nedeniyle oldukça zayıfladığına da işaret etti.

KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN'A KARŞI ADAY

“Kılıçdaroğlu Erdoğan'a karşı aday” başlığı atan muhafazakar Frankfurter Allgemeine Zeitung, İyi Parti'nin itirazını “Milliyetçilerin favorisi başka CHP'lilerdi” ifadesini kullandı. Bu nedenle de Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın, Kılıçdaroğlu seçilmesi durumunda cumhurbaşkanı yardımcıları olarak atanacağı ifade edildi.

Haberde anketlerin adayların başa baş olduğuna dikkat çekildi.

Alman birinci televizyon kanalı ARD ise Kılıçdaroğlu'nu “Anti-Erdoğan” olarak izleyicilerine tanıttı. Kılıçdaroğlu'nun 2002'de ilk kez milletvekili seçildiği ve 20 yıl boyunda hep Erdoğan'a muhalefet ettiğine işaret eden ARD, yolsuzlukla mücadelede kararlı olduğunu belirtilerek, “Kılıçdaroğlu gerçekten Erdoğan'dan sonraki cumhurbaşkanı olabilir” yorumu yapıldı.

“Zeit Online”de yer alan haberde Kılıçdaroğlu'nun adaylık süreci anlatılırken, Dersimli bir Alevi, AB üyeliğini savunduğunu, sığınmacılar konusunda ise milliyetçi bir politikaya sahip olduğuna dikkat çekildi.

Süddeutsche Zeitung ise Türkiye'deki gelişmeleri, “Erdoğan'a karşı yine birleştiler” başlığı altında okuyucularına duyurdu. Raphael Geiger tarafından geçilen haberde, Kılıçtaroğlu'nun CHP önünde düzenlenen etkinlikte belediye başkanlarının adını telaffuz etmediğine dikkat çekilerek, “Bu muhtemelen iktidar mücadelesinde galip geldiğinin bir işareti. Ancak her ikisinin de seçim kampanyasında rol alacak. Kılıçdaroğlu'nun heyecan verici bir konuşmacı olduğu düşünülmüyor ve bu nedenle sahneyi sık sık Yavaş ve İmamoğlu ile paylaşacak. Onlar artık yeniden bir ekip”yorumu yapıldı.