CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'te düzenlenen grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelttiği beş soruyu yineleyen Kılıçdaroğlu, “(Gare harekatı) Geçen haftaki grup toplantısında 5 soru sordum. Bu insanlar ölmeyebilirdi. 6 yıldır bu insanlarla neden ilgilenmediniz? Kendi seçimin için mektup alıyorsun, 13 kişinin hayatını kurtarmak için almıyorsun. İnsan hakları örgütleri var; bunlara çağrı yapabilirdin. Rehinelere zarar verilmemesini isteyebilirdin. Niye yapmadın?” diye sordu.

Gare operasyonunun sorumlusunun Erdoğan, olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ve kalktın dedin ki 'bu operasyon başarısız oldu. Kim sorumlu? Erdoğan sorumlu. Ben, 'asker sorumlu' desem asker, siyasetin emrinde. Operasyonu 'şöyle yapacaksın' demişler gitmiş yapmış. Bu sorulara hala cevap almış değiliz. Bana hakaret edeceğine millet bu soruların cevabını bekliyor. Çık bu sorulara cevap ver.  Ortalıkta 'Ben başkomutanım' diyordun. O zaman neden başarısız olduğunu açıkla. Mısır'da öldürülen Esma için ağladı, 16 şehidimiz için güldü. Aklım almıyor” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- 19 yılın sonunda on milyonlarca kişi işsizse, milyonun üzerinde üniversite mezunu iş bulamıyorsa oturup düşünmek zorundayız. 19 yılda ne oldu da Türkiye bu hale geldi? 19 yıl önce konuşmadığımız sorunları neden 19 yıl sonra konuşmaya başladık?

- Yeri geldiğinde yönettiğiniz devleti suçluyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ilktir; tek başına devleti yöneten kişi Türkiye Cumhuriyeti'ni beceriksizlikle suçluyor. Böyle bir anlayıştan memlekete hayır gelmez. Dış politikada geldiğimiz noktaya bakın; hangi ülkeyle dostluğumuz var? Hangi ülkeyle barış içindeyiz? Bir komşumuz vardı; Suriye. Öyle bir hava estirdiler ki. 24 saatte Emevi Camii'ni fethedeceklerdi. Ne oldu? 3 milyon 600 bin Suriyeli bizim camilerimizde namaz kılıyor şimdi. 3 milyon 600 bin 40 milyar dolar para harcadınız. Esnafa harcansaydı ne olurdu? 40 milyar dolar çiftçiye harcansaydı ne olurdu?

- Devlet, intikam duygusuyla yönetilmez.

- Hava Harp Okulu öğrencileri yıllardır hapisteler. Askeri kampta eğitim yapan öğrencileri otobüslere bindiriyorlar. Öğrenci, "Komutanım ben seni dinlemiyorum" diyebilir mi? Hayır. Hava Harp Okulu öğrencileri, müebbetle yargılanıyorlar. Bazı komutanları 15 yılla. Bize emri veren komutanı çağırın dinleyin diyorlar, hakim dinlemiyor. Kim haksızlığa uğrarsa biz onların yanında olacağız.

- Teröre karşı mücadele ettiler de karşı çıkan oldu mu? Mücadele edeceğiz yurt dışına gideceğiz dediler de karşı çıkan oldu mu? Hayır.

- (Gare harekatı) Geçen haftaki grup toplantısında 5 soru sordum. Bu insanlar ölmeyebilirdi. 6 yıldır bu insanlarla neden ilgilenmediniz? Kendi seçimin için mektup alıyorsun, 13 kişinin hayatını kurtarmak için almıyorsun. İnsan hakları örgütleri var; bunlara çağrı yapabilirdin. Rehinelere zarar verilmemesini isteyebilirdin. Niye yapmadın?

Ve kalktın dedin ki 'bu operasyon başarısız oldu. Kim sorumlu? Erdoğan sorumlu. Ben, 'asker sorumlu' desem asker, siyasetin emrinde. Operasyonu 'şöyle yapacaksın' demişler gitmiş yapmış. Bu sorulara hala cevap almış değiliz. Bana hakaret edeceğine millet bu soruların cevabını bekliyor. Çık bu sorulara cevap ver.  Ortalıkta 'Ben başkomutanım' diyordun. O zaman neden başarısız olduğunu açıkla. Mısır'da öldürülen Esma için ağladı, 16 şehidimiz için güldü. Aklım almıyor.

- (Erdoğan'ın Albayrak açıklamaları) Madem başarılıydı neden görevden aldın? 128 milyar doları senin talimatınla bir avuç insana peşkeş çeken Merkez Bankası'nı Başkanı neden görevden aldın?

- 128 milyar doları ne yaptın sayın Erdoğan?