Gazeteci Baki Özilhan’ın Çankaya Belediyesi Pir Sultan Abdal Kültür Cemevi’ndeki cenaze törenine meslektaşlarının yanı sıra siyasetçiler de katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da bir süre basın danışmanlığı görevini yürüten Özilhan’ın cenazesine gelenler arasında eski bakanlar Halil Şıvgın, Murat Karayalçın ile eski bakan ve CHP Milletvekili Abdüllatif Şener de vardı.

Gazetecilere açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Baki Bey, uzun yıllar birlikte çalıştığımız bir meslektaşınızdı. Hayatını kaybetmesi hem medya dünyası hem de bizim açımızdan büyük bir kayıp. Duayen bir gazeteciydi, Allah rahmet eylesin” dedi.

‘DERİN BİR ÜZÜNTÜYE KAPILDIM’

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine izin verilmemesiyle ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Haberi duyduğumda derin bir üzüntüye kapıldım. Ne istiyor bu anneler, 700 haftadır çocuklarının mezarı nerede bunu öğrenmek istiyor. Bir anne için bundan daha haklı bir talep olabilir mi? Bu çocukların annelerini eşlerini birileri katletmiş öldürmüş yok. Mezarını bulun bari kemiklerini bize verin, bari bari hiç değilse mezarının başına gidip bir Fatiha, bir dua okuyup bari bir çiçek koyalım diyorlar.”

‘BU ANNELERİ ANLAMAK LAZIM’

Cumartesi Anneleri’nin daha önce Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğü belirten Kılıçdaroğlu, “Verilen sözlerin hiçbirisi tutulmadı. Bu anneleri anlamak lazım, anneleri anlamayan bir evlat olabilir mi? Merak ediyorum, bu annelere baskı kurmak, şiddet uygulamak, copla biber gazıyla perişan etmek… İnsanda biraz vicdan, ahlak, iman, inanç bir parça olması lazım. Hiçbirisi yok bunlarda. Son derece üzgünüm. Anneler adına üzgünüm” diye konuştu.

‘DEVLETİN GÖREVİ ONLARI KATLEDENLERİ BULMAK’

Gözaltında kayıplarla ilgili sorumluların bulunması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu annelerin çocuklarını kim katletti? Devletin görevi onları katledenleri bulmak. Siz bulmuyorsunuz, özrünüz kabahatinizden büyük ve kalkıyorsunuz bu annelerin üzerinde baskı kuruyorsunuz, copla şiddetle dağıtmaya çalışıyorsunuz. 700 haftadır bu annelerin hiçbirisi, hiçbir kimsenin canının incitmedi. Kimseye bir fiske bile vurmadı. Çünkü bunlar anne, bunların haklı talepleri var. Devlet neden vardır, adaleti sağlamak için. Bunlar ne istiyorlar adalet istiyorlar. ‘Bizim çocuklarımızı kim öldürdü’ diye soruyorlar.”

‘BİR DEVLET BU KADAR KÖTÜ YÖNETİLEMEZ’

“Bir insanın gözü bu kadar kara olamaz, bir devlet bu kadar kötü yönetilemez” diyen Kılıçdaroğlu, “Dikta yönetiminde ancak buna benzer olaylar olur. Biz de boşuna ‘Dikta yönetimi var’ demiyoruz. Bütün bu olaylar bütün dünyanın gözünde Türkiye’nin itibarını sarsıyor, yazık günahtır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Gazete Duvar