CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çiftçilerin iktidarı desteklediğini savunan Kılıçdaroğlu, "Senin mercimeğini değil de mercimek üretmeyen ülkeden mercimek ithal ediliyor ve sen ses çıkarmıyorsan açlığı ve yoksulluğu hak ediyorsun kardeşim: Ben senin, Türkiye'nin alın terinin, emeğin hakkını savunuyorum sen Sarayda yaşayanları savunuyorsan ahlaki bir sorunumuz var demektir. Herkesin bu bağlanma iyi düşünmesi lazım. Bütün çiftçilerin oylarını AK Parti çantada keklik olarak görüyor " ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur" diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara seslenerek, "Bir devlet aile şirketi gibi yönetilemez" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanla şöyle:

"(Kılıçdaroğlu iktidara seslendi) Ekonomide veya hukukta reform yapacaksan nasıl yapacağını anlatacağız. Milletvekillerimizin hazırladığı KOBİ raporlarını özetledim. Çözümleri de ifade edeceğiz. Neden çünkü iktidar konuşamıyor. Görev bize düşüyor. Arkadaşlarımız 81 ile gitti. Herkesle konuşuldu. Şimdi arkadaşlarımızı görevin ikinci etabı bekliyor. Yine 81 ile gideceğiz bu kez sadece ve sadece çözümlerimizi anlatacağız. Kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede nelerin yapılması gerekir tek tek belirledik. Sorunların altına yığılıp kaldılar."

"Ekonomide ve hukukta bir sorunu çözecekseniz CHP olarak biz TBMM’de elimizi kaldıracağız, ısrarla ve ısrarla sadece söylemde kalan sözler var."

"Daha 15 gün önce ekonomi pik yapıyor diyenler 15 gün sonra millete acı reçeteyi vereceğiz diyenler bunlar değil mi? Ekonomi pik yapıyor lafı bazıları için doğru. Dolarla ihale alanlar için ekonomi pik yapıyor. Dolarla devlete borç verenler için de ekonomi pik yapmış vaziyette. Buradan AK Partili kardeşlerime seslenmek isterim. Yerli ve milli olanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından dolarla borçlanma konusunda hazine tahvili çıkarırlar mı? Sen kendi vatandaşından kendi parada güvenmiyorsun, kendi vatandaşına bana dolar üzerinden borç ver diyorsun. Sarayın bekçiliğini yapan için de bu sözüm geçerli. Yandaşlar ve tefeciler için ekonomi pik yaptı. Servete servet katıyorlar. Peki esnaf, emekli, işçi, dul için, yetim için ekonomi pik mi yaptı? Hayır, pik değil dip yaptı."

"10 milyon 287 bin işsizimiz var. Cumhuriyet tarihinde işsizlik rekorunu kırdık. İşsizlik sigortasından para alanlar 225 bin kişi. Bankalardaki mevduat 56.7'si dolar mevduatı. Vatandaşın parası var haklı olarak dolar olarak tutmam lazım diyor. Çağrı yapıyorlar, 'efendim Türk lirası kullanın.' Anket yapıyorlar 100 bin Türk Liranız olsa döviz olarak mı Türk Lirası mı olarak tutarsınız diye soruyorlar. 55.9 döviz demiş. Döviz olarak tutarım diyenlerin AK Pati seçmeninin yüzde 32'si, MHP seçmeninin de yüzde 41'i dolar olarak tutarım demiş."

"2014 2019 yılları arasında kur farkı olarak dönen para 61 katrilyon lira. Kime 5 kişiye? 83 milyon insan 5 kişiye çalışıyor. Bunlar için ekonomi pik yapmıyor. Bu parayla 14 tane Avrasya Tüneli yapmak mümkün. 12 tane Osmangazi Köprüsü yapmak mümkün. Veya 8 tane Çanakkale Köprüsü yapmak mümkün. Bütün esnafa faizsiz kredi vermek mümkündü. Öğrencilerin kredileri silinebilirdi. Bunlar yapılmadı. 5 kişiye devletin nasıl peşkeş çekildiğini görüyoruz. Ve onun bekçiliğini yapanı da bütün Türkiye tanıyor. Böyle olunca çiftçi haklı olan parayı alamıyor. Tarım kanunu çıkarılmış. 'Bütçeden ayrılacak kaynak gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olamaz' Bugüne kadar hiç uygulanmadı. 2020 bütçesinde çiftçiye verilen paranın önemli bir kısmı 2021 bütçesinde kesiliyor."

KILIÇDAROĞLU'NDAN ÇİFTÇİLERE TEPKİ

"Senin mercimeğini değil de mercimek üretmeyen ülkeden mercimek ithal ediliyor ve sen ses çıkarmıyorsan açlığı ve yoksulluğu hak ediyorsun kardeşim: Ben senin, Türkiye'nin alın terinin, emeğin hakkını savunuyorum sen Sarayda yaşayanları savunuyorsan ahlaki bir sorunumuz var demektir. Herkesin bu bağlanma iyi düşünmesi lazım. Bütün çiftçilerin oylarını AK Parti çantada keklik olarak görüyor. "

"MERKEZ BANKASI'NIN KASASI TAMTAKIR"

"Uşak bizim en güzel illerimizden biri. Deri sanayide gelişmiş. 260 farklı işletme var. Bu işletmelerde çalışan 3 bin civarında da işçi var. Türkiye'de hayvan derisinin yüzde 65'iUşak'ta işleniyor. Bu insanlar ülkeye döviz getiriyorlar. Bu dönemde en büyük ihtiyaç duyduğumuz şey döviz. Para yok. Merkez Bankası'nın kasası tamtakır.  İhracat yapma diyorlar. İtirazlardan sonra yüzde 20 vergi alıyorlar. Kaldırın kardeşim ya dövize ihtiyacımız var. Neden sanayiciyi cezalandırıyorsun? Neden? Yine birilerine mi peşkeş çekeceksiniz deri sektörünü? Bu verginin sıfırlanması lazım."