CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eleştirilerine ilişkin açıklamada bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Altılı Masa'nın dağılacağı söylentileri asılsız, kopma ihtimali yok" açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu, yetkinreport.com'da Murat Yetkin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Meral Akşener'in eleştirileri sorulan Kılıçdaroğlu, "Altılı Masa'nın dağılacağı söylentileri asılsız, kopma ihtimali yok. Her ne kadar uyumsuz olduğumuz havası yaratılmak isteniyorsa da Masa uyumlu çalışıyor. Elbette ki zaman zaman masada ya da belli alanlarda birlikte çalışan arkadaşlarımız arasında farklı görüşler dile getiriliyor" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ancak biz uygar insanlar gibi görüşüp, sorunları aşıyoruz. Adayımızı uzlaşmayla belirleyeceğimizi daha önce açıklamıştık. Altılı Masa'nın adayı ilk turda kazanacak, ilk turda cumhurbaşkanı seçilecek, buna inanıyorum."

'İlk turda seçimden nasıl emin olduğu' sorusu üzerine CHP Lideri, "Halkın tek kişilik hükümete tepkileri daha deprem felaketinden önce birikmeye başlamıştı" dedi ve şunları sıraladı:

"1- Demokrasi söylemi, demokrasiye duyulan ihtiyaç toplumun dokusuna çoktan sirayet etmeye başladı,

2- Ekonomideki olumsuzluklar mutfağı vurmuş vaziyette,

3- Toplumda ciddi bir gelecek endişesi baş gösterdi, özellikle gençlerde bu çok belirgin olarak ortaya çıkıyor,

4- Gelir dağılımındaki eşitsizlik uçurumu artıyor, açıkça ifade etmek gerekirse alt gelir gruplarından sınırlı sayıdaki üst gelir grubuna milyarlar akıtılıyor,

5- Dış politika itibarsız ve güvenilmez bir çizgide,

6- Yönetim yolsuzlukları önlemiyor, aksine devleti soyanlar ya da rüşvetçiler devlet katında itibar görüyor,

7- Devlet kadrolarında liyakat yok, AFAD olayında bu çok net görüldü,

8- Cumhuriyet kurumları çürütüldü; Kızılay’ın Türk Hava Kurumunun, üniversitelerin hali ortada."

"HALK GÖRMÜYOR ZANNEDİYORLAR"

"Düşünsenize, yasal görevi AFAD’ı yönetmek olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu Adana’ya gönderiyor, yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı getiriyor" diyen Kılıçdaroğlu, "AFAD’ın yaptıkları ortada. Doğrusu bürokrasi deprem risklerini, hatta hangi bölgede kaç şiddetinde deprem olacağı tahminlerini bile raporlayıp hükümetin önüne koymuş. Ama tek kişilik hükümet bunun gereğini yapmamış. Bunları halk görmüyor zannediyorlar, ama halk görüyor" ifadelerini kullandı.

Altılı Masa olarak 'Ortak Mutabakat' metni çıkardıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye’de ilk defa böyle bir ittifak kuruldu ve yönetime gelirse ne yapacağını bir manifesto şeklinde halka ilan etti. Altılı Masa ne yapacağı belli olan, istikrarlı bir gelecek vadediyor. Halk bunu da görüyor" ifadelerini kullandı.

"2 MART'TA GÖRÜŞME İMKANIMIZ OLACAK"

HDP ve Kürt seçmen sorusu üzerine CHP Lideri, şunları söyledi:

"Altılı Masa'nın belirleyeceği cumhurbaşkanı adayı toplumun her kesiminden, yurdun her bölgesinden, her kimlikten, her inançtan ayırt etmeden oy isteyecektir. Bu da doğal. Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyen herkesin de bunu göreceğine inanıyorum. 2 Mart toplantısında bütün bunları görüşme imkânımız olacak."

AKŞENER NE SÖYLEMİŞTİ

Akşener, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şu eleştirilerde bulunmuştu:

(İmamoğlu davası ve Saraçhane mitingi) "Kılıçdaroğlu'nu da aradım Ekrem Bey mevzusunda. Onu da yani beş kişi aradı oraya çağırdım, ben de gidiyorum dedim. Kemal Bey'e ulaşamadım. Sonuç itibariyle bakın çok basit bir şey söyleyeyim. Yani her şey problem de biz değiliz öznesi anlatmaya çalıştım o. Şimdi mesela ben gittim Ekrem Bey bana dedi ki; kalır mısınız? Bir de ayrıca genel başkan olarak böyle bir genel başkan seçimine katkıda bulunmuş Cumhuriyet Halk Partisi listesinden girmiş ama Millet İttifakı'ndan bu 31 Mart'ı yapalım diye teklif etmiş bir genel başkanım. Normal şartlarda hadi yüzde 70'i onların olsun yüzde 30'unda da katkımız olduğunu varsayalım. Bir belediye başkanı konuşurken orada durmaz kardeşim. Protokolü var ben durdum.

Şimdi soru şu; ya bu kadın bu insan bu siyasetçi bunları niye yapıyor. Bunun karşılığı ertesi gün ne oldu ahmaklık, gerizekalı. Bak daha enteresan bir şey söyle aynı işte gerizekalı her tarafta mevcut. Fırsatçı oldum, terbiyesiz oldum, saygısız oldum... Biz ne yapardık kendim için demiyorum. Biz ne yapardık. Almanya'ya gitmesinde sayın Kılıçdaroğlu'nun bir problem yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun yanında bulunan o muhteremler benim yanımdaki arkadaşları ya da onlar yoksa beni ararlardı. Ben yukarı çıktığımda hani Hande Fırat'la Sayın Erdoğan 15 Temmuz'da konuştu... Benim telefonumdan bu düzenek kurulur arardı ve sayın Kılıçdaroğlu’nu ben halka gösterirdim. Ne olurdu kardeşim ne olurdu. Çok yakın çalıştım dönemde bunu akıl eder kurmay zeka. Sonuç beceremediniz. Sonra ne oldu; terbiyesiz, fırsatçı, saygısız ve de içişlerine karışıyor oldum. Dolayısıyla sürekli olarak İYİ Parti üzerinden analiz yapmak yerine bu manada biz birçok şeye gayet dikkatliyiz."

(Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığı) Sayın Kılıçdaroğlu ortak olarak adayın belirleneceğini kendi ilan etti.

CHP'de Sayın Bülent Kuşoğlu'nun Sayın Hande Fırat'a verdiği bir beyanat var. Bu masa Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için kurulmuş olduğunu betimleyen ve onun aday olmadığı takdirde masanın dağılacağını söyleyen bir şey. Bir tekzip görmedi bu.

Sayın Bülent Kuşoğlu muhasebeden sorumlu genel başkan yardımcısı, biliriz ki Sayın Kılıçdaroğlu'na çok yakın bir insandır. Dolayısıyla bu kabul gören bir durumsa ben de diyorum ki biz de o zaman bu 6'lı masanın liderleri olarak, bizim o masaya otururken ki bilgimiz nedir, gücümüzü, enerjimizi birleştireceğiz ve 13. Cumhurbaşkanını seçtireceğiz. O zaman rol icabı kurulmuş bir masa olur ki bu tartışmadan uzak, o bir noterlik görevi gören bir masa. Benim bilgimin içinde bu masa noter görevi görmeyecek. Yani bize söylenen o değil. Buradaki çelişki kısmı, aslında bize ait değil."