Urfa'da temaslarını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhtar ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi.

Toplantıya çiftçiler ve muhtarlar yoğun ilgi gösterdi. Toplantının yapılacağı salon hınca hıç doldu. Salona giremeyenler konuşmayı salon dışında dinledi.

Urfa'da helalleşmeyle ilgili mesajlar veren Kılıçdaroğlu'nun gündeminde ekonomik kriz, tarım, çiftçilerin elektrik sorunu ve mevsimlik işçilerin yaşadığı sorunlar vardı.

Urfa'nın peygamberler şehri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu toprakların bir bereketi var. Bu toprakların bir saygınlığı var. Gönül ister ki bu topraklarda herkes huzur içinde yaşasın. Bu toprakların suyla buluştuğunu düşünün ki büyük bir kısmı buluştu. Büyük bir kısmı da buluşamadı.  Göbeklitepe’ye gittim. 12 bin yıl öncesine 12 bin yıl önce bu topraklarda diğer yerlerinde medeniyet var mı yok muydu bilmiyoruz ama Şanlıurfa’nın topraklarında 12 bin yıl önce medeniyet vardı. Bu kadar güzel topraklarda oturan Urfalı kardeşlerimiz, siyasetçiler bunun farkına vardı mı? Siyasetçiler bunun farkına vardı mı? Kısır çekişmelerle yolumuza devam ediyoruz" dedi.

'ÇİFTÇİLER ELEKTRİK FATURALARINI ÖDEYEMİYOR'

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, Urfalı çiftçilerin yaşadığı sorunlara da değinen Kılıçdaroğlu, sorunların başında elektrik faturaları geldiğini söyledi.

Çiftçilerin elektrik faturalarını ödeyemediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Benim Şanlıurfa’ya bir sözüm olsun. Yerel yönetimler geldiğinde bize elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz. Sadece bedava vermeyeceğiz, aynı zamanda elektrikten de kazanacak. Kullanılmayan taşlı araziyi güneş tarlalarıyla donatacağız. Oradan elde edilen elektrik ve bu 2.5 milyonluk dönüm üzerindeki güneş tarlalarını çiftçilerle beraber yapacağız onlar da ortak olacaklar. Şu soruyu bütün kardeşlerimin kendisine sormasını isterim. Kanal İstanbul mu çok önemli yoksa burada güneş tarlaları kurup, güneş enerjisini alıp tarımı yerelden yere alıp götürüp bütün Ortadoğu’nun güzel merkezi haline getirmek mi çok daha güzeldir. Hangisi güzeldir? Milyonlarca kişinin iş bulduğu bir ortam mı güzeldir yoksa bütün parayı alıp bir kanala harcamak mı güzeldir" diye konuştu.

'İYİ POLİTİKACI YOK'

Türkiye’nin yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kavgadan uzak, devleti bilen devleti tanıyan. Sosyal devletin ne olduğunu bilen. Üretimin ne kadar değerli olduğunu bilen. Üreten bir ülkenin dünyada saygınlığının olduğunu bilen. Katma değeri yüksek ürün üretmek için gençlerini seferber eden, üniversitelerini seferber eden bir anlayışa bir yönetim anlayışına ihtiyacımız var. Bunu yaptığımız zaman Türkiye bölgesinde de, dünyada da saygınlık kazanır.  Bizim dış güçler diye şikayet etmeye hakkımız yoktur. Kardeşim sen önce kendine bak. Kendin dik olacaksın. Kendin üreteceksin. Her ülke bir başka ülkeyi sömürmek isteyebilir… Ekonomin güçlüyse korkmayacaksın. Ekonomi güçsüzse sorunumuz var. Soruyu soracağız o zaman bizim ekonomimiz niye güçsüz. Neden güçsüz bizim ekonomi.  İnsan desen var, üniversite desen var. Güneş desen var. Suyumuz desen var. Her şeyimiz var. Niye bizim ekonomimiz güçsüz. Her alada yetişmiş insanımız da var. En iyi doktorlar, mühendisler, sanayiciler, esnaf bizde. Her şeyin en iyisini bulmak mümkün hatta bırakın Türkiye’yi dünyanın pek çok ülkesinde Türk bilim insanları büyük başarılara imza  attığını biliyoruz hepimiz. Bilmiyor muyuz, biliyoruz. Eksiğimiz ne, iyi politikacı yok arkadaşlar. Eksiğimiz o. İyi politikacı yok" ifadelerini kullandı.

'HELALLEŞMEYE GELDİM'

Kılıçdaroğlu, anket sonuçlarında iktidardan rahatsız olduğunu ifade edenlerin büyük çoğunluğunun kararsız olduğunu söylediğini hatırlattı. Konuşmasında bu kararsız kesime seslenen Kılıçdaroğlu, "Kimsenin kimliğine, yaşam şekline bakmaksızın ayrımcılık yapmadan hizmet üreteceğiz. Sosyal bir devlet arayışını adalet içinde getireceğiz. Hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye kuracağız. Bütün sorunlar çözülebilir. Çözülmeyecek hiç bir sorun yoktur. Bugüne kadar Urfa'ya gelemedik,  kusur bizim. Ben buraya helalleşmeye geldim. Hatayı kabul etmek elzemdir. Dünyaya farklı gözlükler ile bakmak zorundayız" dedi.

'ŞENYAŞAR AİLESİ ADALET İSTİYOR'

Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde Urfa Adliyesi önümde ziyaret ettiği Şenyaşar ailesinin adalet mücadelesine de değindi. Şenyaşar ailesi ili ikinci defadır görüştüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, ailenin tek isteğinin adalet olduğunu hatırlatarak "Bu anne sadece adalet istiyor. Biliyor eşi ve çocukları geri gelmeyecek, ama adalet istiyor. Adaleti savunmam kadar güreş bir şey yok. Devletin dini adalettir. Biz adaleti unuttuk" dedi. Kanunun uygulanmasının adalet olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu,  hakimlerin hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar vermesi gerektiğini söyledi. Program STK temsilcileri, çiftçiler ve muhtarlarla basına kapalı bir şekilde devam etti.