CHP, 'sağlık çalışanlarına yönelik şiddet'e karşı 120 milletvekilinin imzasıyla Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı.

CHP'nin sağlık çalışanlarının sorunlarının görüşülmesi için talep ettiği olağanüstü toplantı yeterli katılım sağlanamaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. Toplantının yapılabilmesi için 200 milletvekili gerekiyordu.

MHP ve HDP toplantıya katılmayacaklarının duyurmuştu. AKP'nin ise Meclis'te olacağı ve Genel Kurul salonuna girmeyeceği açıklanmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı 120 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) olağanüstü toplantıya çağırdı.

TBMM’de yapılan yoklamada Genel Kurul’un çalışabilmesi için toplantı yeter sayısına ulaşılamadı.

AKP, MHP ve HDP tarafından yapılan açıklamalarda olağanüstü toplantı çağrısına katılım sağlanmayacağı duyurulmuştu.

KILIÇDAROĞLU: HEPİMİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul'a gelerek yoklamaya katıldı. İYİ Parti, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri de Genel Kurul'da hazır bulundu. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bazı AKP milletvekillerinin de Genel Kurula girdiği ancak yoklamaya katılmadığı gözlendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sağlıkta şiddet Türkiye'nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM'dir. TBMM'nin bu acı olayları engellemek, önlemek açısından göreve davet ettik. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti olarak arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık. Ama parlamentoyu işlevsiz kılan iki organ, iki temel kurum yani AK Parti ve MHP gelmedi. Dolayısıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu onlardır" dedi.

HDP KOMİSYON ÖNERMİŞTİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, toplantıya neden katılmayacaklarını şöyle açıklamıştı:

“CHP, 1 Ağustos’ta, bir genel görüşme talebiyle Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Sadece bir genel görüşmeyle; üç beş dakika konuşmayla, sağlıkta şiddet ve sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunamayacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bunu geçmişte de sayısız defa deneyimledik. Biz de birçok sorun alanına ilişkin genel görüşme talebinde bulunduk, genel görüşme yapıldı, ama çözüm bulunamadı. İktidar bloku ret oyunu veriyor. Muhalefet de oylarıyla maalesef onu geçirmeye yetmiyor, genel görüşme açılması için. Bu yönüyle daha köklü ve kalıcı bir çözüme acil ihtiyaç vardır. Bunun siyaset dışı ya da siyaset üstü bir mesele olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

"BİZİM ÖNERİMİZ ÇOK AÇIK"

Herkes siyasi pozisyonunu alıp buna ilişkin bir tutum geliştirince sağlık alanında yaşanan sıkıntılara çözüm bulamıyoruz. Bu yönüyle bizim önerimiz çok açıktır. Parlamentoda grubu bulunan tüm partilerin içinde olduğu ortak bir komisyon kurulması. Ve bu komisyona bütün partilerin eşit üyeyle katılımı. Aynı zamanda, çünkü cezai tedbirlerin tartışılacağı bir komisyon olmak zorunda; hukukçuların yer alacağı, TTB’nin, SES’in, meslek örgütlerinin ve kurumlarının da temsil edileceği ortak bir sağlık komisyonu kurulmasını öneriyoruz.

Bütün partilerin ve ilgili tarafların görüşlerinin de alınarak aynı komisyonda bir yasa teklifi üzerinde bir tartışma ve taslak oluşturulması gerekiyor. Asgari düzeyde partilerin, birbirlerine yaklaşabileceği bir müştereği yakalamamız gerekiyor. Bu sorunun çözümü bir yasanın, TBMM’de kabul edilmesidir. Bir genel görüşme değildir. Bunu zaten kamuoyu tartışıyor, sağlıkçılar tartışıyor, halk tartışıyor; hepimiz tartışıyoruz. Sağlık alanında yaşanan sorunlarını bir bütün olarak değerlendirmemiz gerekiyor ve amacımız kesinlikle köklü ve kalıcı bir çözümün yaşama geçirilmesidir.

Çağrımız tüm partileredir, aslında. Öncelikle Meclis’te grubu bulunan tüm partilere bu komisyonu kuralım çağrısını yapıyoruz. Hatta Meclis’te bulunmayan partilerin de birer üyeyle temsil edilmesi sağlanabilir. Popülist yaklaşımlarla, günübirlik siyasetle kesinlikle meselelere yaklaşmıyoruz.”