CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri olduğu dönemde yolsuzluk yaptığı iddia etti. 

"Ulaştırma Bakanlığı yapan kişi eskiden İBB'de Genel Sekreter Yardımcısıydı. İş olmuş gibi tutanak tutuyor, düzenliyor, para veriyorlar. İhale yok, bina da yok. İhale yapılmış gibi tutanağı tutup adama para veriyorsunuz. Bunun hesabı sorulacağına bu adamı bakan yapıyorsunuz. Getirdiniz, bakan yaptınız, ne oldu? Dokunulmazlığı oldu" dedi.

Habertürk Televizyonu'nda Fatih Altaylı'nın "Teke Tek" programına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündemdeki konuları değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

CHP'li belediyelerde "terör örgütleriyle bağlantılı kişilerin işe alındığı" iddiasını ve İçişleri Bakanlığı'nın inceleme başlatmasına değinen Kılıçdaroğlu, "Elbette denetlenebilir. Hiçbir zaman 'Niye müfettiş gönderdiniz' diye şikayet etmedik. Bir suçlama yapıldı, suçlamanın gerekçesi havada, teröristleri alıyorlar, istihdam ediyorlar vesaire. Eğer soruşturma açacaksanız, iyi hal kağıdı verenlere açacaksınız" diye konuştu.

'İBB PEK ÇOK YOLSUZLUK DOSYASI HAZIRLADI, ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ'

"İBB Milli İstihbarat Teşkilatı mı var?" diyen soran Kılıçdaroğlu, "Yapılan kumpas, işin Türkçesi, İstanbul'u almamızı bir türlü hazmediyorlar. Nasıl olur da İstanbul'un rantını 16 milyona Ekrem İmamoğlu'na verir? Hiçbir şikayetimiz yok, istedikleri kadar denetlesinler. Ama önyargıyla gidiliyorsa... Önce bir bekle bakalım müfettişlerin raporunu" ifadelerini kullandı.

İBB'nin İçişleri Bakanlığı'na yolsuzluklarla ilgili dosyalar verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "İBB soruşturma açtı, pek çok yolsuzluk dosyasını düzenledi, İçişleri Bakanlığı müsaade etmedi. Ne oldu bu yolsuzluk dosyaları? Üstü kapatıldı. Söylüyoruz, bunu ama dosya onların ellerinde. Rakamları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ama önümüzde bir duvar var" dedi. 

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NA YOLSUZLUK SUÇLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaloğlu'nun daha önce İBB'de görev yaptığını hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 

"Şimdi Ulaştırma Bakanlığı yapan kişi eskiden İBB'de Genel Sekreter Yardımcısıydı. İş olmuş gibi tutanak tutuyor, düzenliyor, adama para veriyorlar. İhale yok, bina da yok. İhale yapılmış gibi tutanağı tutup adama para veriyorsunuz. Bunun hesabı sorulacağına bu adamı bakan yapıyorsunuz. Belgeler var, imzası var. Getirdiniz, bakan yaptınız, ne oldu? Dokunulmazlığı oldu. Kimsenin hakkını yemek istemem. Müfettiş olmak kolay değildir. Herhangi partiye sempatisi olabilir. Müfettişin vicdan taşıması lazım. Olaylara bakacak, soru soracak, tabii ki Ekrem Bey'e değil ilgili kişiye soracak. Olayların birilerinin beklediği noktaya ulaşacaklarını hiç sanmıyorum. Bunu AK Parti'nin içindekiler de söylüyor zaten."

'SAVCILARA MÜFETTİŞLERE GÜVENİYORUM'

"Terörist" suçlaması yöneltilen kişilerden tazminat davası açmalarını isteyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Teröristse şimdiye kadar neredeler? Tutsunlar, mahkemeye versinler. Yakalarsın, götürürsün, ifadesini alır, gereğini yaparsın. Bu adamlar şu anda çalışıyor. Ya iftira atılıyorsa. Bunlardan hepsinin tazminat davası açmasını isteyeceğim. Yerel seçim öncesi Ankara'da Mansur Bey'e iftira attılar. Kazanırsa su paralarını teröristler toplayacakmış. Akla ziyan şeyler. Ben eski denetim elemanıyım. Denetimin bir ahlakı vardı. Ben buna rağmen savcılara, müfettişlere güveniyorum" dedi. 

'ÖNCE KENDİ BELEDİYELERİNE BAKSINLAR'

"Teröristler var diye suçluyor. Beyefendi sen orada armut mu topluyorsun?" diyen Kılıçdaroğlu, "İftira ile devlet yönetilmez, akıl, bilgi ve birikimle yönetilir. Bu adam teröristleri istihdam ediyorsa yakala kardeşim. Önce kendi belediyelerine baksın. Olmayan işi olmuş gibi gösterip, tutanak düzenleyip, olmayan işin parasını veren adamı getirip bakan yaptı. Bakanın 'bana iftira atıyorlar' demesi lazım. Dava bile açamıyor" şeklinde konuştu. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nu (TÜİK) ziyaretine izin verilmemesini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"TÜİK Başkanı'yla görüşseydim neye göre saptıyorsunuz diye soru soracaktım. TÜİK'in internet sitesinde 'Herhangi sorunla karşılaştığınızda bizi ziyaret edebilirsiniz' diyor. Ben bir sorunla karşılaştım. Bırakın ana muhalefeti, genel başkanlığı, bir milletvekili bir yere gidecek, siz kapıyı kapatıyorsunuz. Tepkiyi TBMM Başkanı'nın göstermesi lazım. Niye gösteremedi? Çünkü saraydan talimat alması lazımdı tepki gösterip, göstermemesi için. Ben oraya işçinin, emeklinin, asgari ücretlinin, milyonlarca kişinin hakkını aramak için gittim. Sonuçta asgari ücretlilere bir rakam verildi, ama emekliye ne verildi? Yüzde 25, enflasyon kaç? Emeklinin suçu ne? Emekli çalıştı, üretti, alın teri döktü, ülkenin kalkınmasına katkıda bulundu, primini üredi, 'artık senin insanca yaşamana gerek yok, sen bunla idare et' diyor. Bütün emeklilere diyorum, sandığa gidip hala AK Parti'ye oy veriyorsanız o zaman memnunsunuz. 10 milyona yakın emekli, yine benim dillendirmem sonucu iki bayram ikramiye alıyor. Bazı emekliler PTT'de kuyruğa girmişlerdi. 'Ey Kılıçdaroğlu biz rahat geçiniyoruz diye bana telgraf çekmişlerdi'."

BAKAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA SUÇ DUYURUSU

Kılıçdaroğlu açıklamalarına devam ettiği sırada Fatih Altaylı, kendisine gelen bir mesajı okuyarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun, Kılıçdaroğlu'na kendisi hakkındaki açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.