CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Büyükada tutuklusu’ Alman vatandaşı Peter Steudtner’in serbest bırakılması için eski Almanya Başbakanı Gerard Schröder’in arabuluculuk yaptığı iddiasına ilişkin konuştu: “Schröder olmasa Büyükada’da toplantı yapanlar serbest bırakılmayacaktı. Adımız gibi eminiz. O devreye giriyor çünkü ortada yargı yok.”

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “Yargıya bakın ne durumda. Schröder olmasa Büyükada’da toplantı yapanlar serbest bırakılmayacaktı. Adımız gibi eminiz. O devreye giriyor çünkü ortada yargı yok. Hangi yargıdan söz ediyoruz? Kuşatılmış bir yargı. Medya, hangi medyadan söz ediyoruz? Kuşatılmış bir medya. Üniversiteler, hangi üniversitelerden söz ediyoruz? OHAL uygulamalarıyla darmadağın edilen üniversiteler. Bilime saygıdan söz ediyoruz. Hangi bilime saygı? Konuşan, üreten kişinin bir bakıma dışlandığı, bulunduğu alandan dışlandığı bir süreci yaşıyoruz.”

NE OLMUŞTU? 

5 Temmuz’da Büyükada’da toplantı halindeyken gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan tutuklu yargılanan sekizi 25 Ekim’deki ilk duruşmada tahliye edilmişti. Tutuklular arasında Alman vatandaşı Hivos üyesi Peter Steudtner de bulunuyordu.

Almanya merkezli haftalık dergi Der Spiegel, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bilgisi dahilinde, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Schröder’e Steudtner’in serbest bırakılması için arabuluculuk görevi verdiğini ve Schröder’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ‘gizli görev’ dahilinde görüştüğünü yazmıştı.

Gabriel, Schröder’e verilen gizli görevi Spiegel’e teyit etmişti:  “Arabuluculuk çalışması için çok müteşekkirim. Bu, gerilimin düşürülmesi yönünde ilk işaret. Türkiye (Steudtner vakasında), taahhütlerinin hepsini gerçekleştirdi.”

AKP Sözcüsü Mahir Ünal bu iddiayı yalanlamıştı: “Maalesef Alman dışişleri bakanı seçim öncesi sürdürdüğü hoş olmayan tavrını sürdürüyor. Bu ülkenin hakimlerine, savcılarına, hukuk sistemine hakarettir. Bu ülkede müzakereyle, uluslararası görüşmelerle yargı karar vermez. Yargı, kendi tarafsızlığı ve bağımsızlığı gereği karar verir. Dışişleri bakanının kullandığı Schröder’in arabuluculuk yaptığı ve bu arabuluculuğun sonucunda da söz konusu tutukluların serbest bırakıldığı ifadesi son derece çirkin bir ifadedir.”