CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Helalleşme Buluşması” kapsamında, 28 Aralık 2011 yılında 34 kişinin savaş uçakları tarafından bombalandığı Roboski (Uludere) köyünü ziyaret etti.

Saldırıda öldürülenlerin yakınları ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na aileler, “helalleşmenin” ancak Roboski davasına gelecek adalet ile mümkün olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun ziyareti olumlu karşılanırken aileler üzerlerinde 11 yıllık bekleyişin umutsuzluğunu taşıyordu.

‘DAVADAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Şirin Bayık'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini takip etmek için bunaltıcı hava ve virajlı yollar eşliğinde Roboski’ye doğru yola çıktık. ‘Yol boyunca seyrek ağaçlı dağların görüntüsü, CHP heyetinin de gözüne çarpar mı’ diye sorduk birbirimize. Öyle denilir ki, eskiden bu coğrafyada sincaplar, ağaçların sıklığından yere değmeden ağaçların üzerinden yürürmüş. Oysa şu an yeşillikten eser kalmadı.

Yolda dikkat çeken diğer bir detay ise yoğun güvenlik önlemleriydi. Roboski köyüne CHP heyetinden yaklaşık üç saat önce ulaştık. Girişteki güvenliği geçtikten sonra sessiz bir köy karşıladı bizi. Aileler, katliamda hayatını kaybetmiş çocuklarının fotoğrafları kucaklarında, mezarlığın biraz aşağısında kurulan çadır alanında bekliyordu. Bir yandan da kendi aralarında konuşuyorlardı. Bu konuşmalardan kulağımıza gelen ilk söz “Davadan asla vazgeçmeyeceğiz” oldu.

Roboski katliamında hayatını kaybeden Mehmet Tosun’un babası Zeki Tosun

‘KILIÇDAROĞLU ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYABİLİRSE HELALLEŞİRİZ’

Roboski köyünde sohbet ettiğimiz herkesten aynı cümleleri duyduk. Ortak talep, katliamın faillerinin yargılanması, cezalandırılması yönünde oldu. Roboski Katliamı'nda hayatını kaybeden Mehmet Tosun’un babası Zeki Tosun da bu talepleri dillendirenlerden biri oldu.

Kılıçdaroğlu’nun “Helalleşme Buluşması” hakkında ne düşündüğünü sorduğumuz Tosun şunları söyledi: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun buraya gelmesini sevinçle karşılıyoruz. 11 yıl geçmesine rağmen Roboski Katliamı'nın örtbas edildiğini ve kimsenin bu konuyla ilgili yargılanmadığını kendisine tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu davayı tekrar gündeme getirmesini istiyoruz. Adaletin Roboski için canlanmasını istiyoruz. Beklentimiz bu yönde. Eğer gelecek dönem için cumhurbaşkanı olursa bu davayı hiç bırakmaması lazım. Bizi unutmaması lazım. Kılıçdaroğlu eğer Roboski davasını çözebilirse, elini taşın altına koyabilirse, helalleşiriz.”

Leyla Encü de (solda), diğer aileler gibi kaybettiği yakınlarının resmini elinde tutarak Kılıçdaroğlu'nu bekledi. 

‘KILIÇDAROĞLU’NDAN UMUDUZ VAR’

Kılıçdaroğlu’nu bekleyen aileler arasında Leyla Encü’ye de “Helalleşecek misiniz?” sorusunu yönelttik. Elinde kırık camlı çerçeve içinde ölen oğlunun fotoğrafı olan Leyla Encü, “Adalet istiyoruz, faillerin kim olduğunun açıklanmasını istiyoruz. Bu konuda hiçbir açıklama yapılmadı. Kimse neden böyle yapıldığını söylemedi. 34 şehidimizin hepsi gençti ve okuyorlardı. Hepsi harçlığını çıkarmak için çalışıyordu. Kılıçdaroğlu elini vicdanına koysun, bize destek olsun. 11 senedir sadece faillerin kim olduğunu bilmek istiyoruz. Bizim Kılıçdaroğlu’ndan umudumuz var. Onun failleri çıkarabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Tüm bu telaşın içinde gelen misafirler için su ve çay yetiştirmeye çalışan Haşim Encü ise alandaki en umutlu insanlardan biriydi. “Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna gülümseyerek yanıt verdi: “Biz başkana güveniyoruz. Helalleşeceğimize dair umudumuz da var.”

KILIÇDAROĞLU ADALET SÖZÜ VERDİ

Uzun bekleyişin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelişi aileler tarafından heyecanla karşılandı. Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Roboskili ailelerle kucaklaştı. Çocuklarının resimlerini ellerinden hiç bırakmayan annelerin arasına oturan Kılıçdaroğlu çiftine çay ikram edildi. Daha sonra aileler sırasıyla adalet taleplerini dile getirdi. 11 yıllık acının hale taze olduğunu dile getiren aileler, hem Kemal Kılıçdaroğlu’na hem de eşi Selvi Kılıçdaroğlu’na büyük ilgi gösterdi. Uzun süre sohbet edildi.

Halk “Adalet istiyoruz” dedi, Kılıçdaroğlu “Söz veriyoruz, inşallah” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu’nun yanına acılı anneler, iş bulamamaktan şikâyetçi olan insanlar ve selamlaşmak için çocuklar da geldi.

‘BU ACININ DİNDİRİLMESİ, OLAYIN AYDINLATILMASI LAZIM’

Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "34 evladımızı kaybettik. Acı hala dinmiş değil. Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi, olayın aydınlatılması lazım. Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir" dedi. Helalleşme dileğini tekrar dile getiren Kılıçdaroğlu, "Biz bu adaleti sağlayacağız. Adaleti sağlamak bizim görevimiz. Eğer adaleti sağlarsanız o zaman toplumda kucaklaşmayı, toplumda huzuru, toplumda barışı sağlamış olursunuz. Aksi halde annelerin yüreğindeki ateş sönmüyor ve sönmeyecek" ifadelerini kullandı.

‘BU COĞRAFYADA HELALLEŞMEYİ BEKLEYEN BİNLERCE İNSAN VAR’

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti sonrası parti heyeti ile birlikte bölgeden ayrılmasının ardından aileler uzun süre alanı terk etmedi. Kılıçdaroğlu çiftine hediye veren Erkan Encü’nün annesi Felek Encü, “Helalleştiniz mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Geldikleri için umutluyuz, sevindik. Helalleşmeye geldiler. Hem Kemal Bey ile hem de eşiyle konuştuk. Kendilerine, geldikleri için sevindiğimi söyledim ama Roboski’ye adalet gelmeden sizinle helalleşemeyiz de dedim. Bize adalet getireceklerini söyledi. Helalleşmek istemeleri hoş bir şey fakat bu coğrafyada helalleşmeyi bekleyen bir değil, binlerce kişi var. Yine de bu yaklaşımı güzel buldum.”

‘ÖNCE ADALET SONRA HELALLEŞME’

Kılıçdaroğlu’nun yanına gelen başka biri ise, “Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmez” diyerek önce hesaplaşma sonra helalleşme talebini dile getirdi. Bölgeye bu güne kadar çok fazla yetkilinin geldiğini, sözler verdiğini ifade eden kişi, adaletin halen yerini bulmadığından yakındı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmesini olumlu bulmakla beraber, “Bu yeterli değil, bize icraat lazım” diyerek, “Biz sadece söz vermelerini kabul etmiyoruz. İktidara geldiklerinde Roboski davasında faillerin bulunması ve yargılanmasını istiyoruz. O zaman bir helalleşme olabilir” diye konuştu.