CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP İzmir İl Başkanlığı saldırısına değinen Kılıçdaroğlu, “"Belediye başkanı arkadaşlarıma şunu da söyledim, ’Provokasyonlara hepiniz hazırlıklı olun, İzmir benzeri provokasyonlar her yerde olabilir. Sizden en büyük isteğim kentin seçimle gelen belediye başkanı olarak halkı sükûnete davet etmenizdir. Provokasyonlara pabuç bırakmayın. (HDP İzmir İl Binasına saldıran Onur Gencer) Bu kişi 2016'dan bu yana psikiyatride tedavi görüyor. Peki buna sağlam raporunu kim verdi? Psikolojik sorunları olan birinin eline silahı nasıl tutuşturuyorsunuz? Herhalde savcılar bunu da inceleyecektir” dedi.

“Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti için bir milli güvenlik sorunudur” diyen Kılıçdaroğlu,  (Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi ve Biden ile yapılan görüşmede 24 Nisan'ın gündeme gelmemesi) Adam gibi cevap ver. Adam gibi cevap vermezsen adam değilsindir. Biliyorum feministler kızacaklar ama ne yapayım bulunduğu pozisyon itibariyle yolsuzluklarla mücadele etmesi lazım. Çifter çifter maaş alan beslemelerin var bundan rahatsız olmuyorsun da müzikten rahatsız oluyorsun. Devleti soyanlardan rahatsız olmuyorsun, müzikten rahatsız oluyorsun. Her ay mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçiden rahatsız olmuyorsun ama müzikten rahatsız oluyorsun. Sanatçılara ve onların örgütlerine görev düşüyor; çıkıp konuşmaları lazım. Eğer korkuya teslim oluyorlarsa onlar zaten sanatçı değildir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kavgayı değil barışı önceleyen bir anlayışla yaşmak; öfkenin, intikam duygusunun olmadığı bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Bugün yine Türkiye'nin bir kişinin iradesine teslim edilmesinin faturasını 83 milyon olarak ödüyoruz. Demokrasiyi, insan haklarını, adaleti, hakkı, hukuku savunuyoruz e dolayısıyla milletin iradesine her zaman saygılı olduk bundan sonra da saygılı olmaya devam edeceğiz. Diyeceğiz ki 83 milyonun iradesi bir kişinin iradesine temsil edilemez. "

" İl başkanımıza talimat verdim, orayı saygıyla anacağımız bir şekle dönüştürün diye. Vali ile görüşecek onlar yaparsa amenna yapmazsa Cumhuriyet Halk Parti’ni bunu üstlenecek. Biz tarihimize saygılıyız, bu topraklar için can veren herkese saygılıyım. Biz Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünün savunan kökleri kuvayi milliye dayanan bir partiden geliyoruz."

"GAZİANTEP'TE EN ÇOK DUYDUĞUM CÜMLE; GELİN VE BİZİ KURTARIN"

"Gaziantep’i aynı zamanda bir kurtuluş, bir sanayi, bir gastronomi, bir tarım kenti olarak da görüyoruz. Ana ziyaret ettiğim Gaziantep’in önemli insanları önümüzü göremiyoruz dediler. Yatırım yapacağız önümüzü göremiyoruz, endişe taşıyoruz Türkiye’nin geleceği açısından. Bu endişelerimizi giderin diye bize söylüyorlar. Belediye başkanlarımız ilçeleri gezdiler. Ben de il merkezinde kısa bir gezi yaptım. En çok duyduğum sözcük, ‘gelin ve bizi kurtarın.’ Şunu söyledik; sizin iradenizle geleceğiz ve Türkiye’yi aydınlığa çıkaracağız. Hiç merak etmeyin."

HDP'YE KAPATMA DAVASI

"Siyasi partileri kapatmak onları farklı şekillerde topluma tanıtmak veya terör örgütleriyle onları bağlantılandırmak asla doğru değil. Varsa böyle bir şey elbette ki devletin savcıları, polisi, güvenlik görevlileri devreye girerler. Bu ülkede saygın hakimler varsa gerekli kararı verirler. Ama bu iş bir siyasi talimatla yapılırsa o doğru değil. Haksızlık kime yapılırsa yapılsın haksızlığa karşı çıkmak insan olarak bizim temel görevimizdir. Biz haksızlığa karşı durmak istiyoruz.  Demokrasilerde en büyük hakem halktır. Oy veriyorsa mesele yok vermiyorsa zaten tarihin çöp sepetine atılırsınız. Bu konuda hepimizin duyarlı olması lazım, demokrasi konusunda. Sadece kendimiz için değil bizim gibi düşünmeyenler için de demokrasi istemeliyiz."

"İZMİR BENZERİ PROVOKASYONLARA HEPİNİZ HAZIRLIKLI OLUN"

"Belediye başkanı arkadaşlarıma şunu da söyledim, ’Provokasyonlara hepiniz hazırlıklı olun, İzmir benzeri provokasyonlar her yerde olabilir. Sizden en büyük isteğim kentin seçimle gelen belediye başkanı olarak halkı sükûnete davet etmenizdir. Provokasyonlara pabuç bırakmayın."

"HDP'YE SALDIRAN ONUR GENCER'E SAĞLAM RAPORUNU KİM VERDİ?"

(HDP İzmir İl Binasına saldıran Onur Gencer) Bu kişi 2016'dan bu yana psikiyatride tedavi görüyor. peki buna sağlam raporunu kim verdi? Psikolojik sorunları olan birinin eline silahı nasıl tutuşturuyorsunuz? Herhalde savcılar bunu da inceleyecektir.

"MAKİNE KİMYA ENDÜSTRİ KURUMU’NU SATMAYA KALKACAKLAR"

"Bunların olma nedeni Hazine’nin üzerine çökmeleridir. Devletin hazinesine çöktüler bunlar, devletin paralarını yağmaladılar bunlar, hak etmeyen insanlara milyar dolarları aktardı bunlar. 128 milyar dolar nerede diye sorarken 128 milyar dolara kimler çöktü aslında bunu soruyoruz. Ama sormak suç diyorlar. Çünkü milletten yana değil mafyadan yana tavır takınıyorlar; mafyanın hakkını hukukunu arıyorlar. Bakın vatandaşa yüklenen maliyeti sadece borçlanma üzerinden rakamlar vererek sizlere sunacağım. Döviz üzerinden borçlanmanın vatandaşa getirdiği yük ne kadar? 2019, artan borç stoku 261 milyar lire. Bunun 197 milyar lirası yeniden borçlanma dolar karşılığı. Kur artışından milletin sırtına gelen yük 67 milyar lira, yani yüzde 26’sı. Durup dururken. 67 milyar lirayı vatandaşın sırtına yıkıyorsun. 2020’de bu rakam 205 milyar liraya çıkıyor, yüzde 42. 2021’inilk üç ayında 24 milyar lira, yeni borçlanma yapıyorlar ama kur artışının getirdiği maliyet 113 milyar lira. Sormak istiyorum bu ülkede Türk Lirası yok mu? Kendi vatandaşına neden dolar üzerinden borçlanıyorsun? Çünkü vatandaş sana güvenmiyor. TC devletinin bankalarında neden yüzde 54 dolarla mevduat hesabı var? Çünkü vatandaş güvenmiyor. Her şeyi satarak bugüne kadar idare ettiler. Her şeyi sattılar. Şimdi satacak çok az şey kaldı. Makine Kimya Endüstri Kurumu’nu satmaya kalkacaklar. Tank Palet fabrikasını hatırlıyorsunuz değil mi? Tank palet MSB’ya bağlıydı, içinde çalışanlar da kamu elemanıydı ama bir düzenleme yaptılar burayı birilerine peşkeş çekecekler. Sağlık Bakanlığını çekemiyorsunuz, Maliye Bakanlığı’nı çekemiyorsunuz çünkü anonim şirket değil. O zaman biz bunu anonim şirkete dönüştürürsek satarız. Tank paleti yaptılar ve Katar ordusuna peşkeş çektiler. Şimdi Makine Kimya Endüstri Kurumu’nu da anonim şirkete dönüştürelim, yeri zamanı gelince e hazinede para kalmadı o zaman bunu da birilerine pazarlayalım. Bu arayış içindeler.

"BU ERDOĞAN TAYFASI CUMHURİYETTEN İNTİKAM ALMAK İSTİYOR"

Anadolu’nun ortasında kurulan ilk entegre silah sanayidir burası. Çok sayıda fabrika var. Silah ve mühimmat üretiyor burası. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri kurulan ve bugüne kadar gelişmesini sağlayan bir kurumdur Makine Kimya Endüstri Kurumu. Hangi gerekçeyle anonim şirkete dönüştürüyorsun? Kırıkkale’de bu fabrikalar kurulurken burası 12 hanelik bir köydü. Sonra burası kasaba sonra il oldu. Ne diyorum bu tayfa bu Erdoğan tayfası Cumhuriyet’ten intikam almak istiyor.  Silah fabrikalarını da birilerine pazarlamak istiyorlar. Kendi ailesi yapsın istiyorlar. Ya paraya doymadınız mı siz!"

KIRIKKALELİLERE SESLENDİ: MKE'NİN ANONİM ŞİRKET OLMASINI İSTEMİYORSAN GİDEBİLECEĞİN TEK BİR ADRES VAR, O DA CUMHURİYET HALK PARTİSİ

"Buradan Kırıkkalelilere seslenmek istiyorum; gittiniz oy verdiniz. 10 bin kişi çalışıyordu, çoğunu işten attılar, emekli ettiler yerine yeni işçi almadılar yine oy verdiniz. Şimdi o fabrikayı alacaklar satacaklar, şimdi diyorsunuz ki anonim şirkete dönmesin. Kırıkkaleli kardeşime sesleniyorum eğer dönmesin istiyorsan bir tek adresi var o da Cumhuriyet Halk Partisi. Makine Kimya Endüstri Kurumu’nun Ankara’daki genel müdürlüğünü de Kırıkkale’ye taşıyacağız."

DEMİRÖREN'İN ZİRAAT BANKASI'NDAN ÇEKTİĞİ KREDİYİ ÖDEMEMESİNE TEPKİ

"(Demirören'in Ziraat Bankası'ndan çektiği kredi) Esnaf kardeşime soruyorum sen borcunu ödemedin diye icra memuru kapına geliyor. Çiftçiye soruyorum sen kredi borcunu ödemedin diye icra memuru traktörüne haciz koyuyor. Kredi alıp üniversiteyi bitiren gence haciz gidiyor. Ama 750 milyar dolar tokatlayan adama hiçbir şey olmuyor, el üstünde tutuluyor. Bu mudur adalet? Garibanı buldun ensesinde boza pişireceksin, devleti soyan adamı el üstünde taşıyacaksın. Bunun adı da adalet olacak! Öyle bir şey ki zarar eden şirketi var on uda OYAK'a satıyorlar. Niçin? Orduya da siyaset girdi ya. OYAK'da talimatla zarar eden şirketleri alıyor ya. Böyle bir rezaleti cumhuriyet tarihinde hiç yaşamadı. Bu konuda parlamentoya bir araştırma önergesi verin, bütün bu rezaletler Meclis tutanaklarına girsin”

BAHÇELİ’YE TEPKİ

Bahçeli, "'Kılıçdaroğlu, elini vicdanına koyup söylesin' demiş. Kimin yanındadır? Bölücülüğü mü destekliyor Türkiye'nin mi yanındadır?" diye sormuş. Ben ve arkadaşlarım Türkiye'nin birliğinden ve bütünlüğünden yanayız. Biz şanlı ordumuzun Tank Palet Fabrikası Katar ordusuna peşkeş çekilirken karşı duranlardık sen Katar ordusuna peşkeş çekilmesini alkışlayan kişiydin. Sen söyle; vatanın bütünlüğünden, şanlı ordumuzdan kim yana? Hadi canım geçiniz bunları...