CHP Genel Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Ağustos'taki HaberTürk canlı yayınında Muharrem Sarıkaya’nın sorusu üzerine CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının 'ikinci dönem de devam etmesinden yana olduğu'nu söylemesi, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı adayı olmasından yana olmadığı yorumlarına neden oldu.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, "Peki, kamuoyu yoklamalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yakaladığı, geçtiği görülen İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesmek istiyor CHP lideri?" sorusunu yönelterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Kılıçdaroğlu’nun, başkanların cumhurbaşkanı adaylığı defterini kapamasında en önemli gerekçe; gerek İstanbul gerek Ankara’da Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çoğunluğun AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı'nda bulunması... Gerek CHP gerekse İYİ Parti çevrelerinin seçime doğru giderken en büyük endişesi, İstanbul ya da Ankara belediyelerinden birinin, başkanın cumhurbaşkanı olmak istemesi nedeniyle kendi elleriyle yeniden AK Partiye verilmesi. Bunun cumhurbaşkanlığı seçiminin de kaybedilmesine dek sonuçları olacağı endişesi hâkim.

Tabii bütün bunların üstünde bir de Kılıçdaroğlu ve Akşener’in cumhurbaşkanı adayını birlikte belirleme ve bir geçiş dönemi ardından 'güçlendirilmiş' ya da 'iyileştirilmiş' parlamenter sisteme dönüş sözüne -en azından şimdiye dek- sadık kalmaları bulunuyor.

Kılıçdaroğlu’nun “Büyükşehir belediye başkanları bir dönem daha devam etmeli” demesinin altında böyle bir arka plan bulunuyor.

Yazının tamamı burada.