Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, daha önce iki kez ertelenen Diyarbakır ziyaretinin programı netleşti.

CHP’nin “Kadim Şehirde Kadim Birliktelik İçin Geliyoruz” sloganıyla duyurduğu programda Kemal Kılıçdaroğlu, 10-11 Mart tarihlerinde Diyarbakır'da çeşitli temaslarda bulunacak.

'DEMOKRASİNİN YOLU DİYARBAKIR'DAN GEÇER' ÇIKIŞI SONRASI İLK ZİYARET

Demokratikleşmeye ilişkin mesajlar veren Kılıçdaroğlu, devletin uygulamalarından kaynaklı haksızlığa uğramış kesimlerle “helalleşeceklerini” açıklamış, Diyarbakır ziyaretine bu açıdan önem atfedilmişti.

Artı Gerçek'ten Remzi  Budancır'ın haberine göre Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer” açıklamasının ardından ilk defa Diyarbakır'a gelmiş olacak. İttifak ortağı İYİ Parti’nin eleştirilerine neden olan bu açıklamalarının ardından Diyarbakır'da iki gün temaslarda bulunacak olan Kılıçdaroğlu'nun burada vereceği mesajlar merak konusu.

DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDA ELEŞTİRİLER VAR

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarının ardından siyaset sahnesinde yaşanan gelişmeler CHP’ye yönelik eleştirilere de neden oldu.

HDP’nin eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına götüren süreçte dokunulmazlıkların kaldırılmasına CHP 'evet' demişti.

Bu tutumlarından dolayı eleştirilerin odağında olan CHP, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasında da benzer bir tutum sergileyerek, dokunulmazlığın kaldırılmasına da 'evet' dedi.

Diyarbakır’dan, Kürt mahallesinden CHP’ye yönelik eleştiriler bununla da sınırlı değil. HDP dahil edilmeyerek 6 muhalefet partinin bir araya getirilmesi konusunda da CHP’ye eleştiriler var. 

Kılıçdaroğlu’nun bu ziyarette vereceği mesajlar CHP'nin Kürt meselesine ilişkin tutumu açısından oldukça önemli görülüyor.

KİMLERLE GÖRÜŞECEK?

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır’da iki gün sürecek programı oldukça yoğun. Bu akşam Diyarbakır’a gelecek olan Kılıçdaroğlu'nun temasları yarın başlıyor.

Sabah Kanaat Önderleri ve kadınlarla kahvaltıda bir araya gelecek. Ardından esnaf ziyareti ve daha sonra Sezai Karakoç Kültür Merkezinde üye katılım törenine katılacak.

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretinde yapacağı görüşmeler de merak konusu oldu. STK, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri ile bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu’nun programında saat 17.00’da ‘Özel ziyaret’ gerçekleştireceği belirtildi. Ancak bu ziyaretin kime yapılacağı bilgisi yer almadı.

Sosyal medyada Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır'da Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, 2015 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve HDP önünde oturan aileleri ziyaret edeceğine ilişkin bilgiler yer almasına karşın CHP’den bu konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

CHP’nin açıkladığı Diyarbakır programında ‘Özel ziyaret’ olarak yer alan temasın kimlerle olacağı net değil.

PROGRAMA İLİŞKİN CHP İL BAŞKANLIĞI'NDA AÇIKLAMA

CHP Diyarbakır İl Binasında basın toplantısı düzenleyen CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik ve  İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Kılıçdaroğlu’nun programına ilişkin bilgiler verdi.

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretinde gençlerle bir araya geleceğini ifade eden CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, Genel Başkanları Kılıçdaroğlu’nun “Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer” sözlerinin ve “Helalleşme” çıkışının Diyarbakır’da çok kıymetli bir karşılığı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakırlıları dinlemeye geleceğini hatırlatan Killik, “Sayın genel başkanımız sorunları dinleyecek. Gençler açıkça taleplerini iletecek. Eleştirilerini yöneltecek” dedi.

BAŞAK DEMİRTAŞ ZİYARET EDİLECEK Mİ?

Kılıçdarolu’nun Diyarbakır ziyareti programında yer alan özel ziyaretin kimlere olacağı, bu ziyarette Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş’ında olup olmayacağına ilişkin sorulara İstanbul Milletvekili Özgür Karabat cevap verdi.

Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine ilişkin bir kaç alternatif program hazırladıklarını ifade eden Karabat, “Onlara bu akşam Genel Başkanımız karar verecek. Selahattin Demirtaş'ın eşi değil ama biz helalleşme kapsamında özel ziyaretler yapacağız. Elbette ki Başak hanımla görüşülebilir ama özel ziyaret kapsamında Başak (Demirtaş) hanım değil. Helalleşme kapsamında daha önce Diyarbakır Cezaevi'nde kalmış birisi olabilir. Yine kentle ilgili başka mağdurlar da olabilir.  Bu mağdurlara özel ziyaretler olacak. Biz birkaç alternatif program hazırladık” dedi.

KÜRT MESELESİ İLE İLGİLİ MESAJ VERİLECEK Mİ?

Karabat’a Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır'da Kürt meselesine ilişkin mesaj verip vermeyeceği de soruldu. Öncelikle Kılıçdaroğlu’nun burada ne açıklayacağının ayrıntısına sahip olmadıklarını ifade eden Karabat, “Sayın genel başkanımız Türkiye'nin demokratikleşmesi, Kürt sorunu, bu tip konulardaki hassasiyeti Diyarbakır ziyaretine özel bir durum değil. Genel anlamda hassasiyeti Türkiye'nin demokratikleşmesidir. Geçmişle hem hesaplaşması, hem helalleşmesi konusunda hassasiyeti zaten var. Yarınki konuşmasına açıkça vakıf değiliz” diye konuştu.

KAHVALTIYA TÜRKAN ELÇİ VE ZEYNEP MIZRAKLI’DA KATILACAK

Edilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu Diyarbakır ziyaretinde ‘Helalleşme’ kapsamında birçok kesimle bir araya gelecek.

Bu buluşma yarın sabah yapılacak olan kahvaltı programında gerçekleşecek. Basına kapalı olacak olan kahvaltı programına katılacak isimler arasında silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, yerine kayyım atanan ve şu anda tutuklu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızrak’lı da olacak.

HDP ÖNÜNDE BEKLEYEN AİLELER İLE İLGİLİ ZİYARET NETLEŞMEDİ

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır programında HDP önünde oturan aileleri de ziyaret edeceği iddia edilmişti. Bu ziyaretin gerçekleşmesi için çalışmalar yapan CHP ekibi, Valilik ve Emniyet İl Müdürlüğü ile de görüştü. 

Yapılması beklenen bu ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır’a gelmesi ile netleşecek.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI DA DİYARBAKIR'DA OLACAK

Kılıçdaroğlu'nun yarınki Diyarbakır ziyareti sırasında, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da kentte olacak. Buldan ve Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile Kurdi İttifak partilerinin başkanları, yarın Diyarbakır'da yapılacak basın toplantısıyla 2022 Newroz Deklarasyonu'nu açıklayacaktır.